Şeful contraspionajului american, care a avertizat asupra amestecului Chinei în alegeri, demisionează

William Evanina, în timpul unei audieri în Comisia pentru Informaţii a Senatului SUA, 15 mai 2018
William Evanina, în timpul unei audieri în Comisia pentru Informaţii a Senatului SUA, 15 mai 2018 (Win McNamee/Getty Images)

William Evanina, şeful contraspionajului american, care a avertizat recent despre ameninţările reprezentate de Partidul Comunist Chinez şi Rusia pentru alegerile americane, a demisionat joi.

Evanina a petrecut zeci de ani lucrând în FBI şi, cel mai recent, în Centrul Naţional de Contrainformaţii şi Securitate (NCSC). El a fost numit în NCSC în 2014 şi a depus eforturi pentru a opri scurgerile de informaţii şi documentelor clasificate ale Administraţiei Naţionale de Securitate (NSA) după scandalul generat de Edward Snowden.

Citiți și Cum au suflat alegerile comuniştii pro-China din SUA pentru Joe Biden - în stil tradiţional

Cu două zile înainte de demisie, Evanina a avertizat că una dintre „provocările mai mari” cu care se confruntă administraţia Biden este regimul chinez.

"Din perspectiva ameninţărilor, Rusia este un adversar semnificativ, în special în ceea ce priveşte intruziunile cibernetice, influenţa malignă şi semănarea discordiei în democraţia noastră", a declarat Evanina pentru Fox News. „Cu toate acestea, nicio ţară nu prezintă o ameninţare mai largă şi mai severă pentru colectarea de informaţii americane decât China”.

Influenţa străină malignă, a spus el în interviu, a crescut de-a lungul anilor.

Citiți și EXCLUSIV. Trevor Loudon: Organizatorii revoltelor din SUA au legături importante cu China

Şeful contraspionajului american: în ultimul an, la moartea lui George Floyd, COVID, vaccinul, procesul electoral - am văzut adversari străini, inclusiv China, lucrând cu sârguinţă pentru a expune şi amplifica discursul în SUA

„Mai exact, în ultimul an, la moartea lui George Floyd, COVID, vaccinul, procesul electoral - am văzut adversari străini, inclusiv China, lucrând cu sârguinţă pentru a expune şi amplifica discursul în SUA”, a spus el, menţionând el, adăugând că Partidul Comunist Chinez foloseşte reţelele sociale pentru a „pune paie pe foc” şi a genera discordie în Statele Unite.

„China continuă să se angajeze într-o campanie extrem de sofisticată de influenţă străină împotriva Americii, deoarece suntem o democraţie, iar democraţia este rea pentru China”, a spus Evanina, menţionând că „mita, şantajul, relaţiile sub acoperire cu întreprinderile şi un efort de a influenţa politica şi atitudinea americană, astfel încât să se alinieze intereselor Chinei la nivel global.”

Evanina a spus în interviu că americanii ar trebui să înţeleagă cum arată influenţa străină malignă.
Vara trecută, el a spus că Partidul Comunist Chinez, Rusia şi Iranul desfăşoară programe pentru a submina alegerile din 3 noiembrie.

„Publicul american are un rol de jucat în asigurarea alegerilor, în special în menţinerea vigilenţei împotriva influenţei străine”, a declarat raportul său în iulie. „La cel mai de bază nivel, îi încurajăm pe americani să privească informaţiile cu un ochi critic, să verifice sursele înainte de a reposta sau difuza mesaje, să practice o igienă cibernetică bună (...)”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe