Secţiile clandestine de poliţie politică ale Chinei. Parlamentari din 30 de state cer explicaţii Beijingului

Miliţieni chinezi în Shanghai, China
Miliţieni chinezi în Shanghai, China (Hu Chengwei/Getty Images)

Parlamentari din 30 de state reprezentând Alianţa Interparlamentară cu privire la China (IPAC) îşi exprimă grava îngrijorare şi cer explicaţii oficiale guvernului de la Beijing privind existenţa a încă 48 de aşa-zise „secţii externe de poliţie” clandestine ale Chinei, înfiinţate în mai multe state ale lumii, care depăşesc cadrul legal privind cooperarea poliţienească şi judiciară bilaterală, cu scopul de a monitoriza, hărţui şi, uneori, a repatria cetăţenii chinezi aflaţi în exil, folosindu-se de acorduri bilaterale de securitate cu ţări din Europa şi Africa. Vorbim despre un total de peste 100 de astfel de „secţii de poliţie” înfiinţate în toată lumea.

În România, Ministerul de Interne trebuie să dea la rândul său explicaţii, solicită deputatul REPER Cătălin Teniţă, în calitate de copreşedinte al IPAC România

Apelul parlamentarilor vine în condiţiile în care un raport al Organizaţiei pentru drepturile omului din Madrid Safeguard Defenders prezintă dovezi potrivit cărora Beijingul administrează alte 48 de secţii de poliţie în străinătate (iniţial, ONG-ul dezvăluise în luna septembrie existenţa a 54 de astfel de secţii), dar şi dovezi potrivit cărora iniţiative poliţieneşti comune între China şi mai multe ţări europene, inclusiv România, sunt folosite pe post de „program de testare” în vederea unei expansiuni a „secţiilor de poliţie din străinătate” chineze.

În aceste condiţii, Alianţa Interparlamentară pentru China (IPAC) România solicită cu fermitate o poziţie clară din partea guvernului chinez în această chestiune care este de natură a leza atât drepturile omului, cât şi suveranitatea României. Deputatul Cătălin Teniţă (REPER), copreşedinte al IPAC România, solicită explicaţii Ministerului Afacerilor Interne şi ministrului de resort Lucian Nicolae Bode:

„Solicităm ministrului de Interne Lucian Nicolae Bode explicaţii scrise şi îl invităm să participe la o întâlnire parlamentară informală pentru a stabili împreună căile de urmat pentru a contracara posibile operaţiuni de natură să lezeze principiile democraţiei, drepturile omului, dar şi suveranitatea statului român. Deja am transmis în acest sens o interpelare, alături de colegii mei, deputaţii REPER Andrei Lupu şi Daniel Toda”, arată deputatul Cătălin Teniţă, copreşedinte al Alianţei Interparlamentare pentru China (IPAC) România.

„Considerăm, de asemenea, că reprezentanţii Republicii Populare Chineze la Bucureşti datorează explicaţii, dată fiind existenţa acestor suspiciuni cu privire la operaţiuni grave realizate prin intermediul ambasadei”, menţionează deputatul Cătălin Teniţă.

Alianţa Interparlamentară cu privire la China semnează şi transmite următoarea declaraţie comună a aleşilor reprezentând 13 state preocupate de rolul potenţial al Chinei în destabilizarea şi subminarea drepturilor omului şi a suveranităţii statelor:

DECLARAŢIE CU PRIVIRE LA DOCUMENTAREA A ÎNCĂ 48 DE SECŢII DE POLIŢIE CLANDESTINE DE PESTE HOTARE ALE REPUBLICII POPULARE CHINEZE (RPC)”

Alianţa Interparlamentară privind China este grav îngrijorată de concluziile ultimei investigaţii „Patrulează şi convinge” a Organizaţiei Safeguard Defenders, aşa cum a fost transmisă astăzi în exclusivitate de CNN.

Raportul documentează existenţa a încă cel puţin 48 de secţii clandestine ale poliţiei chineze înfiinţate în afara graniţelor Chinei, de către autorităţi locale ale RPC, în strânsă coordonare cu reţeaua Frontului Unit. Acoperind cel puţin 53 de ţări din întreaga lume, aceste secţii se adaugă celor 54 deja documentate în raportul organizaţiei prezentat în luna septembrie 2022, intitulat „110 overseas” şi publicat în timpul Summitului IPAC de la Washington.

Raportul prezintă, de asemenea, implicarea acestor secţii în operaţiuni ilegale de a „convinge cetăţenii chinezi să revină în China”, operaţiuni care implică metode precum ameninţarea, hărţuirea sau chiar reţinerea membrilor de familie rămaşi în China, desfăşurarea de operaţiuni secrete pe teritoriul străin pentru a intimida direct ţinta şi, în cazuri mai grave, chiar răpiri.

Aceste operaţiuni care fac parte din eforturile de represiune transnaţional, în creştere rapidă, ale RPC, încalcă grav normele internaţionale şi suveranitatea judiciară a jurisdicţiilor străine.

IPAC salută acţiunile întreprinse de un număr tot mai mare de guverne democratice de când a fost dezvăluită pentru prima dată existenţa secţiilor de poliţie chineze din străinătate. O astfel de represiune transnaţională este intolerabilă şi trebuie să fie oprită.

Guvernele noastre trebuie:

Să investigheze de urgenţă „secţiile de poliţie chineze din străinătate” şi reţeaua „Frontului Unit” care le susţine;

Să instituie mecanisme de raportare şi de protecţie dedicate pentru cei vizaţi sau expuşi riscului unor astfel de acţiuni represive;

Să denunţe cu fermitate toate eforturile de represiune transnaţională ale RPC, să impună sancţiuni concrete entităţilor implicate şi să denunţe cu fermitate toate eforturile de represiune transnaţională ale RPC, să impună sancţiuni concrete entităţilor şi persoanelor implicate, inclusiv, dar fără a se limita la, impunerea de sancţiuni specifice coordonate;

Să revizuiască şi să suspende acordurile de cooperare cu instituţiile care conduc aceste eforturi, în special Comisia Centrală pentru Inspecţia Disciplinară / Comisia Naţională de Supraveghere şi Ministerul Securităţii Publice ale RPC;

Să implementeze cea mai recentă hotărâre a Curţii Europene a Drepturilor Omului care interzice extrădarea persoanelor în RPC pe fondul „situaţiei generale de violenţă” din sistemul judiciar şi penitenciar al RPC. În acest scop, se recomandă suspendarea tuturor tratatelor bilaterale de extrădare cu RPC şi Hong Kong.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne