Secretarul General NATO anunţă creşterea misiunii de antrenament a trupelor irakiene

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. (Captură Foto)

NATO intenţionează să-şi extindă misiunea de "instruire a forţelor de securitate" irakiene cu mii de noi militari, în timp ce Alianţa încearcă să stăvilească extinderea influenţei grupului Statul Islamic, a declarat joi secretarul general Jens Stoltenberg.

„Dimensiunea misiunii noastre va creşte de la 500 de oameni la aproximativ 4.000. Activităţile de formare vor include acum mai multe instituţii de securitate irakiene şi zone dincolo de Bagdad”, a declarat Stoltenberg reporterilor după ce a condus o reuniune a miniştrilor apărării NATO.

Misiunea de instruire a NATO a fost lansată în 2018 pentru a ajuta ţara devastată de conflict să dezvolte noi academii şi şcoli militare pentru forţele sale armate. Programul a fost iniţial limitat la capitala Bagdad şi Iordania vecină.

Misiunea a fost suspendată temporar anul trecut, după ce o lovitură cu drone americane a ucis liderul forţelor Gărzilor Revoluţionare iraniene, generalul Qassem Soleimani, cunoscut ca arhitect al extinderii influenţei iraniene în Irak şi Orientul Mijlociu. Asasinarea lui Soleimani a generat un val de resentiment împotriva SUA în regiune, precum şi atacuri ale miliţiilor irakiene pro-iraniene asupra Ambasadei americane din Bagdad.

Stoltenberg a spus că a vorbit cu liderii irakieni şi că „totul se va face în consultare deplină cu autorităţile irakiene”. El a subliniat, de asemenea, că numărul trupelor va creşte treptat.

"Misiunea de instruire NATO se va răspândi din nou dincolo de zona Bagdadului, pas cu pas", a spus Stoltenberg. Misiunea a fost condusă de Canada timp de doi ani, dar Danemarca preia acum controlul.

Spre deosebire de coaliţia condusă de SUA în Irak, efortul de instruire al NATO nu implică operaţiuni de luptă.

Un antreprenor din coaliţie a fost ucis şi un număr nespecificat de alţi civili au fost răniţi luni seara, când un tir de baraj cu rachete a lovit o zonă adiacentă unui aeroport în apropierea căruia se află forţele SUA în nordul Irakului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe