Se va apăsa pe trăgaci? Generali de top ai Israelului au aprobat planurile de luptă pentru ofensiva din Liban

Soldaţi israelieni (Jaafar Ashtiyeh/AFP/Getty Images)
Redacţia
19.06.2024

Forţele de Apărare ale Israelului (IDF) au anunţat marţi că planurile de lansare a unei ofensive în Liban împotriva Hezbollah au fost aprobate în mod oficial, informează Zero Hedge.

În comunicatul IDF se afirmă că se pregăteşte "accelerarea pregătirii pe teren", într-un moment în care situaţia se deteriorează, având în vedere că gruparea paramilitară libaneză susţinută de Iran a trimis în ultimele zile sute de drone şi rachete în nordul Israelului.

Comunicatul a precizat că "planurile operaţionale pentru o ofensivă în Liban au fost aprobate".

Armata a menţionat că şeful Comandamentului de Nord al FDI, general-maior Ori Gordin, şi şeful Direcţiei Operaţiuni, general-maior Oded Basiuk, şi-au dat aprobarea finală pentru planurile de luptă din Liban.

Cu toate acestea, rămâne de văzut dacă se va şi declanşa această operaţiune majoră, în condiţiile în care eforturile diplomatice externe de intervenţie se intensifică şi ele.

În timpul unui briefing de după-amiază, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, general-maior Patrick Ryder, a fost întrebat de reporteri despre planurile de luptă israeliene recent aprobate. "Nu am de gând să intru în ipoteze şi să speculez asupra a ceea ce s-ar putea întâmpla, în afară de a spune că nimeni nu doreşte să vadă un război regional mai amplu", a răspuns el.

Hezbollah a dat semnale puternice că ar putea ataca Haifa, al treilea oraş ca mărime al Israelului, ceea ce ar marca o escaladare severă, după ce Israelul a lansat atacuri aeriene atât în adâncul Libanului, până în nord, la Baalbek, cât şi în apropierea graniţei siriene din nord-est.

Trimisul preşedintelui Biden, Amos Hochstein, a fost atât în Israel, cât şi în Liban, încercând să convingă oficialii din ambele părţi împotriva unei escaladări; cu toate acestea, SUA nu are contact direct cu Hezbollah, ci încearcă să apeleze la intermediari guvernamentali libanezi. Casa Albă a avertizat că o ofensivă israeliană extinsă în Liban ar fi dezastruoasă atât pentru Israel, cât şi pentru întreaga regiune, având în vedere că războiul ar putea să se extindă şi să includă Iranul.

Oficialii israelieni au declarat că IDF este gata să "distrugă" Hezbollah, iar duminică, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat: "Agresiunea tot mai mare a Hezbollah ne aduce în pragul a ceea ce ar putea fi o escaladare mai amplă, care ar putea avea consecinţe devastatoare pentru Liban şi pentru întreaga regiune".

La începutul acestei luni, premierul Benjamin Netanyahu a declarat: "Cine crede că ne poate face rău şi că noi vom răspunde stând cu mâinile în sân, face o mare greşeală".

"Suntem pregătiţi pentru o acţiune foarte intensă în nord", a adăugat el, în contextul în care incendii masive se răspândeau în nordul ţării din cauza atacurilor constante cu drone şi rachete ale Hezbollah.

În prezent, aproximativ 100.000 de locuitori israelieni rămân în afara caselor şi comunităţilor lor din cauza ameninţării constante a atacurilor cu rachete.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor