Scholz: Pacea în Ucraina va necesita acordul lui Putin pentru retragerea trupelor

Olaf Scholz (Andreas Gora / Pool / Getty Images)
Redacţia
13.06.2024

Cancelarul german Olaf Scholz a exprimat un optimism prudent în legătură cu o conferinţă de pace pentru Ucraina care va avea loc în Elveţia la sfârşitul acestei luni, potrivit DPA.

"Vom discuta principiile pentru o pace dreaptă şi durabilă acolo", a declarat Scholz marţi, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, la Berlin.

"Acestea nu sunt încă negocieri despre sfârşitul războiului, pentru că pentru asta (preşedintele rus Vladimir) Putin ar trebui să arate că este pregătit să pună capăt campaniei sale brutale şi să îşi retragă trupele", a spus Scholz.

"Dar poate că se poate găsi o cale de a începe un proces în timpul căruia Rusia va lua într-o zi şi un loc la masă", a adăugat Scholz.

Cancelarul german a subliniat că doar Ucraina va decide când să se angajeze cu Rusia şi nu va fi forţată să facă concesii uriaşe de către susţinătorii săi. Germania va rămâne în mod ferm de partea ucrainenilor, a spus el.

Atât timp cât Putin continuă să îşi urmărească obiectivele de război, "mesajul nostru va fi, prin urmare, că nu vom renunţa la sprijinul nostru pentru Ucraina", a adăugat Scholz.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor