S-a aflat cine i-a dat substanţa dopantă Simonei Halep

Un medic cu peste 40 de ani de experienţă în domeniul sportiv i-ar fi prescris fostei lidere mondiale un supliment nutritiv contaminat cu substanţa interzisă roxadustat. Depistată pozitiv la un control anti-doping desfăşurat la US Open, Simona are deja trei luni de zile de când se află în afara competiţiilor.
Jucătoarea română de tenis Simona Halep.
Jucătoarea română de tenis Simona Halep. (Simona Halep/facebook)

Simona Halep (31 de ani, 12 WTA) îşi caută în continuare dreptatea în tribunal.

Dubla câştigătoare de Mare Şlem, anchetată pentru utilizarea unei substanţe interzise, roxadustat, nu va putea onora cu prezenţa Australian Open, dar şansele ca cea mai îndrăgită tenismană de la noi din ţară să poată fi prezentă pe zgura turneului parizian Roland Garros (care va debuta la finalul lunii mai) sunt mari după ce echipa de avocaţi a româncei a adus probe noi.

Apărarea Simonei susţine că substanţa a ajuns în organismul sportivei dintr-un supliment nutritiv contaminat prescris de către un medic cu peste 40 de ani de experienţă în domeniul sportiv de înaltă performanţă şi ar fi prezentat producătorul suplimentului respectiv, numărul de lot şi certificatul de analiză al acestuia.

Simona Halep a delegat medicului responsabilitatea căutarii şi identificării ingredientelor suplimentului nutritiv pe lista produselor interzise publicată de WADA şi valabilă pentru sezonul competiţional 2022.

Producătorul i-a recomandat Simonei suplimentul nutritiv, iar cercetările au evidenţiat că acesta susţine îmbunătăţirea performanţei sportive.

Totodată, suplimentul nutritiv nu prezintă, conform etichetei, risc pentru sănătate.

Simona Halep explică faptul că utilizarea suplimentului nutritiv respectiv îi era necesară pentru a putea da randamentul unei jucătoare de top 10 WTA.

Trebuie menţionat că Agenţia Anti-doping susţine că sportivul este cel care răspunde în final de substanţele care ajung în propriul corp. Deci este posibil ca, şi cu un vinovat direct identificat, Halep să primească o suspendare mai mică respectiv eventual de doi ani în loc de patru ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Sport