Ruslan Codreanu acuză noua guvernare că l-ar fi scos din cursa electorală. Valeriu Paşa: Cei care l-au exclus au făcut parte din vechea guvernare

Deşi CEC încă nu a revizuit decizia Curţii de Apel pentru a-l reînscrie în cursa electorală, Ruslan Codreanu se bucură că măcar i-au fost validate semnăturile, solicitând demisia noilor partide de la guvernare.
Ruslan Codreanu
Ruslan Codreanu (agora.md)

În contextul în care fostul primar interimar al municipiului Chişinău, Ruslan Codreanu, a fost exclus din cursa electorală pentru Primăria capitalei după ce Consiliul Electoral de Circumscripţie (CECE) Chişinău i-a anulat 1200 de semnături din cele 10.454 adunate, acesta a declarat joi, 10 octombrie, în cadrul unei conferinţe de presă că a constatat că Comisia Electorală Centrală joacă după regulile unora, dar nu după cadrul legal şi Codul electoral.

Codreanu a ţinut să explice că a fost nevoit să se adreseze în instanţa de judecată şi că abia Curtea de Apel Chişinău a solicitat listele de subscripţie pentru verificare.

„Noi foarte mult am sperat că ieri se va pune capăt acestei istorii triste prin decizia Curţii de Apel care este definitivă şi Consiliul Electoral de Circumscripţie trebuia măcar să mimeze ieri că se adună în şedinţă şi examinează decizia Curţii de Apel.

Eu mă bucur că judecătorii de la Curtea de Apel s-au închis într-un birou şi după o oră au zis că semnăturile sunt valabile şi nu este temei legal pentru anularea acestor semnături.”, a menţionat Codreanu.

Făcând referire la noua guvernare, Ruslan Codreanu a subliniat că este dificil să lupţi cu un sistem şi cu partidele care sunt astăzi la guvernare şi care pretind că fac schimbarea.

„Oamenii care au preluat aceleaşi argumente, aceleaşi sisteme, fiind noi la conducere, ei trebuie demişi. Ei trebuie singuri să-şi depună demisia de onoare, pentru faptul că nu admit candidaţii în cursa electorală, nu vin cu temei legal atunci când anulează listele.

Ce este cel mai înspăimântător pentru mine, este faptul că chiar dacă auzim despre atâtea vizite peste hotare, în ţări europene, noi preluăm experienţa Rusiei, unde nu demult mii de oameni au fost descalificaţi din cursa electorală din motive politice”, a adăugat fostul primar interimar.

Deşi în declaraţiile sale, Codreanu face referire la faptul că cei care l-au exclus din cursa electorală fac parte din noua guvernare, solicitându-le chiar să-şi dea demisia, expertul WatchDog.MD, Valeriu Paşa, a scris recent pe contul său de Facebook, că în perioada guvernării democrate „preşedintele CECE era Petru Harmaliuc, delegat de PSRM. Vicepreşedinte era Babin Ina, nu ştiu de la ce partid este. Astăzi fix ăştia doi conduc din nou CECE Chişinău”.

Mai mult decât atât, Valeriu Paşa a adăugat că alţi trei membri ai Comisiei Electorale Centrale deja, „Vadim Filipov de la PSRM, Andrei Volentir şi Veaceslav Agrigoroaie de la PD au votat pentru respingerea semnăturilor lui Codreanu”, dând din nou de înţeles că noua guvernare nu ar fi implicată.