"Ruşinos şi îngrijorător" - Erdogan critică ONU pentru că nu a împiedicat Israelul să atace trupele de menţinere a păcii

Recep Erdogan (Getty Images)
Redacţia
15.10.2024

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a criticat luni Organizaţia Naţiunilor Unite pentru că nu a reuşit să împiedice Israelul să tragă asupra forţelor sale de menţinere a păcii din sudul Libanului, potrivit Barron's.

Cel puţin cinci membri ai forţelor de menţinere a păcii UNIFIL au fost răniţi în ultimele zile, în contextul luptelor dintre trupele israeliene şi militanţii Hezbollah din Liban.

Erdogan a declarat că ONU este, de asemenea, de vină pentru că nu a reuşit să sancţioneze Israelul pentru luptele sale cu Hezbollah şi cu Hamas în Gaza.

„Imaginea ONU care nu îşi poate proteja propriul personal este ruşinoasă şi îngrijorătoare”, a declarat Erdogan, un critic feroce al Israelului, într-un discurs televizat.

„Sincer, ne întrebăm ce aşteaptă Consiliul de Securitate (al ONU) pentru a opri Israelul. Vă vine să credeţi? Tancurile israeliene pătrund în zona UNIFIL, atacă soldaţii de menţinere a păcii, rănind chiar şi pe unii dintre ei, dar Consiliul de Securitate al ONU decide doar să privească toată această criminalitate din tribunele sale - asta este ceea ce numim neputinţă”, a adăugat liderul turc.

ONU a condamnat atacurile, secretarul general Antonio Guterres afirmând că acestea „pot constitui o crimă de război”. El a declarat că soldaţii israelieni au „încălcat în mod deliberat” un complex UNIFIL.

Duminică, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu i-a cerut lui Guterres să mute forţele de menţinere a păcii din „calea pericolului”, afirmând că Hezbollah le foloseşte drept „scuturi umane”.

UNIFIL, o misiune de aproximativ 9.500 de soldaţi de diferite naţionalităţi, creată în urma invaziei Israelului din Liban în 1978, a refuzat să părăsească poziţiile sale şi a acuzat armata israeliană că trage „în mod deliberat” asupra poziţiilor sale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor