Rusia şi Ucraina negociaseră un acord de transport maritim în Marea Neagră, dar Kievul a renunţat la el în ultimul moment [Surse]

Nava rusească Sparta, intrată în Marea Neagră prin Bosfor
Nava rusească Sparta, intrată în Marea Neagră prin Bosfor (Captură Ecran - Yörük Işık)

Rusia şi Ucraina au negociat timp de două luni cu Turcia un acord pentru a asigura siguranţa navigaţiei în Marea Neagră şi au ajuns la un acord asupra unui text care urma să fie anunţat de Ankara, dar Kievul s-a retras brusc, au declarat, pentru Reuters, patru persoane familiarizate cu această chestiune.

Potrivit surselor, care au vorbit sub rezerva anonimatului datorită caracterului sensibil al unor astfel de discuţii, negocierile au fost mediate de Turcia, după un imbold din partea Naţiunilor Unite.

În martie s-a ajuns la un acord "pentru a asigura siguranţa navigaţiei comerciale în Marea Neagră" şi, cu toate că Ucraina nu a dorit să îl semneze în mod oficial, Kievul şi-a dat acordul pentru ca preşedintele turc Tayyip Erdogan să îl anunţe pe 30 martie, cu o zi înainte de alegerile regionale critice, au precizat sursele.

"În ultimul moment, Ucraina s-a retras brusc şi acordul a fost abandonat", a declarat una dintre surse.

Alte trei persoane au confirmat această versiune a evenimentelor. Rusia, Ucraina şi Turcia au refuzat să comenteze.

Nu a fost imediat clar de ce s-a retras Ucraina. Persoanele care au vorbit au spus că nu ştiu ce a determinat decizia Kievului.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat în februarie că, fără un nou ajutor militar american, Ucraina nu va putea apăra un coridor de navigaţie în Marea Neagră care se întinde pe coasta vestică a Mării Negre, în apropiere de România şi Bulgaria.

Discuţiile privind acordul de transport maritim, care nu au fost raportate până acum, oferă o imagine a diplomaţiei discrete care se desfăşoară în spatele uşilor închise cu privire la modalităţile de a aduce cele două părţi beligerante la negocieri, chiar dacă, la început, doar în ceea ce priveşte transportul maritim comercial.

Avem un terorist, precum şi tirani şi lideri groaznici în întreaga lume, cum ar fi Putin şi Xi şi apoi Iranul.

Solicitat să comenteze reportajul Reuters, purtătorul de cuvânt al Naţiunilor Unite, Stephane Dujarric, a declarat: "Sperăm în continuare că libertatea de navigaţie în Marea Neagră va prevala".

Turcia şi secretarul general al ONU, Antonio Guterres, au încercat luni de zile să asigure o navigaţie mai liberă a navelor comerciale prin Marea Neagră, care în unele zone s-a transformat într-o zonă de război naval de când Rusia a invadat Ucraina în 2022.

Marea Neagră este o rută cheie atât pentru Rusia, cât şi pentru Ucraina, pentru a trimite produse cum ar fi cereale, îngrăşăminte şi petrol pe pieţele mondiale, deşi volumele de transport maritim au scăzut semnificativ de la război.

Discuţii între Rusia şi Ucraina

În textul acordului se arată că Turcia, "ca parte a eforturilor sale de mediere", a ajuns la acorduri cu Ucraina şi Rusia "privind asigurarea navigaţiei libere şi sigure a navelor comerciale în Marea Neagră", în conformitate cu Convenţia de la Montreux privind regimul strâmtorilor.

Acest acord din 1936 oferă Turciei controlul asupra Bosforului şi Dardanelelor şi puterea de a reglementa tranzitul navelor de război.

De asemenea, garantează libera trecere a navelor civile în timp de pace şi restricţionează trecerea navelor care nu aparţin ţărilor din Marea Neagră.

Conform acordului aproape anunţat la 30 martie, atât Moscova, cât şi Kievul ar fi oferit garanţii de securitate navelor comerciale din Marea Neagră, angajându-se să nu le lovească, să nu le captureze sau să le percheziţioneze atâta timp cât acestea erau goale, sau declaraseră o încărcătură nemilitară.

"Aceste garanţii nu se aplică navelor de război, navelor civile care transportă bunuri militare (cu excepţia transportului maritim convenit de părţi în cadrul misiunilor internaţionale)", se arată în proiectul de acord.

"Republica Turcia îl informează pe Secretarul General al ONU că s-a ajuns la un acord şi că acesta este pus în aplicare prin medierea Republicii Turcia. Acordul intră în vigoare la momentul anunţului", se mai arată în proiect.

Turcia şi Naţiunile Unite au ajutat la medierea Iniţiativei pentru cereale din Marea Neagră, un acord încheiat în iulie 2022 care a permis exportul în siguranţă în Marea Neagră a aproape 33 de milioane de tone de cereale din Ucraina.

Rusia s-a retras din acord în iulie 2023, plângându-se că propriile sale exporturi de alimente şi îngrăşăminte se confruntă cu obstacole serioase.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe