Rusia se oferă să ajute Vietnamul să dezvolte energie nucleară

Preşedintele rus Vladimir Putin (st) şi omologul său vietnamez To Lam toastează în timpul unei recepţii la Opera din Hanoi pe 20 iunie 2024. (Getty images)
Redacţia
24.06.2024

În timpul vizitei recente a lui Vladimir Putin la Hanoi, Rusia s-a oferit să ajute Vietnamul să dezvolte centrale nucleare, a declarat Alexei Lihacev, şeful companiei nucleare ruse de stat Rosatom, pentru agenţia RIA în declaraţii publicate luni, transmite Reuters.

Lihacev, care a făcut parte din anturajul lui Putin în timpul vizitei sale în Vietnam săptămâna trecută, a declarat că i-a făcut oferta premierului vietnamez Pham Minh Chinh.

"Am oferit toate opţiunile posibile pentru cooperare [...] în conversaţia mea cu premierul Vietnamului.

Rosatom oferă partenerilor străini nu numai centrale nucleare de mare putere, ci şi de mică putere, atât în versiune terestră, cât şi plutitoare", a declarat Lihacev, citat de RIA.

Vietnamul nu are centrale nucleare şi a renunţat la planurile de a construi primele sale două centrale nucleare în 2016, în urma dezastrului de la Fukushima din Japonia şi din cauza constrângerilor bugetare.

Înainte ca Vietnamul să îşi anuleze planurile de a construi aceste centrale, Rosatom a oferit Hanoiului un proiect bazat pe unităţi de mare putere cu reactoare ruseşti avansate, a afirmat Lihacev.

În timpul vizitei, Rusia şi Vietnamul au semnat acorduri pe teme precum energia, subliniind reorientarea Kremlinului către Asia după ce Occidentul a impus sancţiuni Moscovei din cauza conflictului din Ucraina.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor