Rusia: Navalnîi, internat lângă bolnavi de TBC, face febră. Susţinătorii săi sunt arestaţi în faţa penitenciarului

Proteste la Moscova şi în mai multe oraşe din Rusia, în sprijinul liderului opoziţiei, Alexei Navalnîi, 23 ianuarie 2021
Proteste la Moscova şi în mai multe oraşe din Rusia, în sprijinul liderului opoziţiei, Alexei Navalnîi, 23 ianuarie 2021 (Getty Images)

Susţinătorii liderului opoziţiei ruse Alexei Navalnîi au fost reţinuţi, marţi, în faţa unei colonii penale la est de Moscova, unde criticul Kremlinului este închis pentru moment.

Navalnîi a intrat în greva foamei de aproape o săptămână pentru a protesta împotriva faptului că autorităţile nu i-au oferit tratament medical adecvat pentru durerile de spate şi picioare pe care le acuză.

Medicii din sindicatul Alianţei medicilor, care îl sprijină pe Navalnîi, şi susţinători ai politicianului s-au adunat în faţa închisorii, dar autorităţile le-au respins cererea de a-l vizita.

Poliţia locală a declarat că a reţinut nouă persoane care ar fi „încălcat ordinea publică”. Printre aceştia se numără medicul personal al lui Navalnîi şi liderul Alianţei Medicilor, dr. Anastasia Vasilieva şi mai mulţi jurnalişti.

Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, este cel mai cunoscut oponent al preşedintelui rus Vladimir Putin. El a fost arestat în ianuarie, imediat după întoarcerea sa din Germania, unde a petrecut cinci luni recuperându-se după ce a fost otrăvit cu o neurotoxină despre care medicii germani susţin că este noviciok - o substanţă produsă de armata rusă. Autorităţile ruse au respins acuzaţia.

Un tribunal l-a condamnat în februarie pe Navalnîi la 2 ani şi jumătate de închisoare pentru încălcarea controlului judiciar, inclusiv atunci când se afla în convalescenţă în Germania, decizie luată în urma unei condamnări pentru presupusă delapidare, în 2014. Navalnîi şi mulţi analişti consideră atât condamnarea din 2014, cât şi actuala pedeapsă cu închisoarea, parte a persecuţiei politice desfăşurate de Kremlin.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a considerat hotărârea „arbitrară şi vădit nerezonabilă”, cerând eliberarea condamnatului.

Autorităţile l-au transferat luna trecută pe Navalnîi dintr-o închisoare din Moscova în colonia penală IK-2 din regiunea Vladimir, la 85 de kilometri est de capitala Rusiei. Penitenciarul din oraşul Pokrov este cunoscut pentru regimul deosebit de strict.

La câteva săptămâni de la condamnare, Navalnîi a spus că a început să aibă dureri severe de spate şi picioare şi că este privat de somn, deoarece un paznic îl verifică noaptea în fiecare oră. El a intrat în greva foamei miercurea trecută, cerând accesul la medicamente adecvate şi vizita medicului său.

Serviciul penitenciar de stat din Rusia a declarat că Navalnîi primeşte tot ajutorul medical de care are nevoie.

Luni, într-o postare pe Instagram, Navalnîi a afirmat că trei din cele 15 persoane cu care este închis au fost diagnosticate cu tuberculoză. El a spus că a început să aibă o tuse puternică şi febră cu o temperatură de 38,1 grade Celsius.

Ziarul Izvestia a transmis luni seara o declaraţie din partea serviciului penitenciar de stat, menţionând că Navalnîi a fost internat în unitatea sanitară a închisorii, deoarece prezenta „semne ale unei boli respiratorii, inclusiv febră mare”.

Marţi nu era clar dacă au existat modificări ale stării politicianului.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Navalnîi va primi îngrijirea medicală necesară, dar nu va primi tratament preferenţial.

"Desigur, nu se poate vorbi despre condiţii speciale pentru una dintre persoanele condamnate", a spus Peskov în timpul unei conferinţe cu reporterii. „Există anumite reguli pentru deţinuţii care s-au îmbolnăvit. Dacă este într-adevăr bolnav, i se va oferi un tratament relevant”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe