Rusia îşi păstrează fizicienii la beci. Reconfirmă sentinţa de 12 ani de închisoare pentru un specialist în aerodinamică

Valery Golubkin, specialist rus în aerodinamică şi în schimbul de căldură al aeronavelor, în timpul audierilor în sala de judecată (X)
Redacţia
20.06.2024

Un tribunal rus a menţinut verdictul de 12 ani de închisoare pentru trădare împotriva unui fizician acuzat că a transmis în Olanda secrete despre tehnologia hipersonică, a declarat miercuri o asociaţie juridică rusă.

Valeri Golubkin, specialist în aerodinamică şi transfer de căldură al aeronavelor la un institut din Moscova, a fost arestat în decembrie 2020 şi a primit o sentinţă de vinovăţie în iunie 2023.

Curtea Supremă a Rusiei a dispus rejudecarea procesului în aprilie, afirmând că a luat în considerare o plângere a apărării lui Golubkin.

Grupul juridic Pervîi Otdel (Primul Departament), specializat în apărarea persoanelor în cazuri de trădare şi spionaj, a declarat că anchetatorii au descoperit că omul de ştiinţă ar fi transmis către Olanda informaţii secrete despre avioanele hipersonice de pasageri.

Dar a respins astfel de acuzaţii.

"Ştim cu certitudine că nu există nicio infracţiune în acţiunile lui Golubkin, el a acţionat strict în conformitate cu legea. Trimiterea sa în spatele gratiilor dă o lovitură nu numai sistemului judiciar, ci şi mediului ştiinţific din Rusia", a declarat avocatul Evgheni Smirnov de la Pervîi Otdel.

Golubkin este unul dintre mai mulţi oameni de ştiinţă ruşi care au fost acuzaţi de trădare în ultimii ani, fiind suspectaţi că au transmis materiale sensibile unor străini.

Fizicianul Anatoli Maslov, expert în rachete hipersonice, a primit luna trecută 14 ani de închisoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor