Rusia interzice adopţia copiilor de către persoanele necăsătorite din Spania şi alte 14 ţări

(photos.com)

De teamă că orfanii ruşi vor ajunge la cuplurile gay, Moscova va împiedica adopţia copiilor de cuplurile de acelaşi sex şi de persoanele necăsătorite, conform unei dispoziţii publicate joi pe pagina oficială a guvernului şi citată vineri de ziarul El Mundo.

Rusia a impus restricţii la adoptarea de copii pentru acele ţări unde au fost legalizate căsătoriile între persoanele de acelaşi sex, precum şi persoanelor necăsătorite.

Documentul, care poartă semnătura premierului Dimitri Medvedev, stabileşte că nu vor putea fi adoptaţi copii de către 'persoane de acelaşi sex unite prin căsătorie în baza legislaţiei ţărilor care permit astfel de căsătorii, precum şi de persoanele necăsătorite din respectivele ţări'.

Dispoziţiile au fost date în baza legii adoptate de Parlamentul rus în urmă cu şase luni şi introduse în Codul de Familie. Din cele 600 de cauze deschise de Rusia pentru familiile spaniole, suspendarea proceselor judiciare a afectat peste 150 cărora li se încredinţase un copil.

Ministrul spaniol al afacerilor externe şi cooperării, José Manuel García-Margallo, a declarat săptămâna trecută că guvernul 'a făcut tot ce se putea' pentru a soluţiona situaţia familiilor spaniole care sunt în aşteptarea adopţiei din Rusia şi că revine acestei ţări accelerarea procesului.

Din 1999, circa 12.000 de minori ruşi au fost adoptaţi de familii spaniole. Însă Rusia vrea să scape de eticheta de ţară 'exportatoare' de copii.

Potrivit delegatului Kremlinului pentru drepturile copilului, Pavel Astahov, la 1 ianuarie anul trecut erau în ţară 106.646 de orfani sau copii rămaşi fără tutela părinţilor, faţă de cei 140.355 înregistraţi în 2009, ceea ce reprezintă cu 36% mai puţin.

Spania este una dintre ţările cele mai afectate de noua lege rusă. În decembrie, Rusia şi Spania au semnat o convenţie bilaterală care stabileşte condiţiile de adopţie a minorilor ruşi de către familiile spaniole şi prevede un sistem de cooperare menit să-i protejeze pe copii.

Pe lângă Spania, noua lege rusă afectează alte 14 ţări precum Africa de Sud, Olanda, Belgia, Canada, Norvegia, Suedia, Portugalia, Islanda, Argentina, Danemarca, Uruguay, Noua Zeelandă, Franţa şi Brazilia. Pentru a facilita procedurile de adopţie, guvernul a eliminat condiţia iniţială impusă celor care aspirau să devină părinţi adoptivi de a prezenta un certificat tehnico-sanitar al locuinţei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe