Românii sechestraţi pe Aeroportul din Cancun au fost lăsaţi să intre în Mexic. Mesajul şefului MAE

Aeroportul Internaţional din Cancun, Mexic
Aeroportul Internaţional din Cancun, Mexic (Getty Images)

Turiştii români blocaţi de câteva zile pe Aeroportul Internaţional din Cancun au fost lăsaţi să intre în Mexic, cu excepţia a 5 cetăţeni români, din cauza existenţei unei alerte de securitate individuale, aceştia urmând a se întoarce în România în cursul acestei zile, a anunţat, joi, Ministerul Afacerilor Externe.

La rândul său, ministrul de Externe al Mexicului a precizat, într-un mesaj pe Twitter, că cetăţenii români “vor fi întotdeauna bineveniţi” şi că guvernul mexican lucrează ca astfel de situaţii să nu se mai repete.

“Ca rezultat al convorbirii telefonice din seara zilei de 3 februarie a.c. a ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu omologul său mexican, autorităţile mexicane au remediat, în regim de urgenţă, situaţia cetăţenilor români blocaţi pe aeroportul internaţional din Cancun. De asemenea, ministrul mexican al afacerilor externe a transmis omologului român, în numele Guvernului ţării sale, regrete pentru impactul negativ produs de acţiunile autorităţilor mexicane.

Toţi cetăţenii români au fost reevaluaţi în mod individual cu privire la condiţiile de intrare pe teritoriul mexican. Însărcinatul cu afaceri ad interim din cadrul Ambasadei României în Statele Unite Mexicane s-a aflat în aeroport pe durata derulării procedurilor şi a acordat asistenţă cetăţenilor români care au avut nevoie de informaţii, sprijin pentru asigurarea traducerii şi îndrumare pentru completarea formularelor. Acesta a fost asistat şi de consulul onorific al României la Cancun”, se arată în comunicatul MAE.

De asemenea, ca urmare a demersurilor efectuate mai ales cu prilejul discuţiei telefonice a ministrului Bogdan Aurescu cu omologul mexican, când partea română a subliniat că alertele de securitate cu caracter general vizând persoanele de cetăţenie română sunt inadmisibile, autorităţile mexicane au confirmat faptul că eventualele alerte de securitate care pot afecta dreptul cetăţenilor străini de intrare pe teritoriul mexican trebuie să fie întotdeauna cu caracter individual, iar eventuale decizii de nepermitere a accesului pe teritoriul mexican trebuie fundamentate pe evaluări individuale, de la caz la caz, şi nediscriminatorii. Partea română şi cea mexicană vor păstra în perioada următoare un contact apropiat pentru prevenirea unor probleme similare.

Însărcinatul cu afaceri ad interim al Ambasadei României din Mexic va rămâne în Cancun în următoarele zile pentru a se asigura că cetăţenii români care nu au primit acord de intrare vor părăsi teritoriul mexican şi pentru a rămâne în contact cu autorităţile locale.

De asemenea, MAE reiterează recomandarea adresată cetăţenilor români să manifeste precauţie cu privire la decizia de a călători în scop turistic în această perioadă, mai ales în cazul destinaţiilor care sunt afectate de pandemia de COVID-19. MAE reaminteşte, în context, că zonele Ciudad de Mexico şi Cancun sunt clasificate ca zone cu risc epidemiologic ridicat în contextul pandemiei de COVID-19 (Ciudad de Mexico este considerată zonă roşie, iar Cancun, zonă portocalie).

Potrivit MAE, cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Ciudad de Mexico: 00 52 55 5280 0447 şi 00 52 55 5280 1869, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

Totodată, cetăţenilor români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, li se aminteşte că au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice la Ciudad de Mexico: 00 52 55 38 833 072.

Reamintim că sute de români au fost opriţi timp de peste 4 zile de către autorităţile mexicane să intre pe teritoriul Mexicului. Dintre aceştia, 102 au fost deja trimişi forţat în România, în timp ce 114 români au rămas în continuare blocaţi pe un terminal al Aeroportului din Cancun, aparent confiscându-li-se actele şi telefoanele mobile. Ministrul de Externe al României a condamnat situaţia şi a cerut autorităţilor mexicane să explice de urgenţă situaţia, adăugând că românii blocaţi au acuzat abuzuri ale poliţiştilor de frontieră, lipsa apei şi a hranei pe durata aşteptării, dar şi spaţiile improprii în care sunt plasaţi.

Şeful MAE, Bogdan Aurescu, şi-a exprimat, miercuri, îngrijorarea cu privire la situaţia în care se află cetăţenii români care şi-au planificat vacanţa în Mexic, adăugând că este “inadmisibil” ceea ce s-a întâmplat. Mai mult, Aurescu a criticat atitudinea “neprietenoasă” a autorităţilor mexicane faţă de români.

“Noi am semnalat deja acest lucru ambasadorului mexican la Bucureşti în cursul zilei de ieri [marţi - n.r.], solicitând în regim de urgenţă clarificarea motivelor acestor decizii şi sistarea acestor măsuri arbitrare în cele mai multe cazuri. Ambasada României la Mexico City a făcut demersuri hotărâte pe lângă autorităţile mexicane şi, în cursul zilei de astăzi, voi transmite un mesaj omologului meu mexican, în care voi reitera faptul că aceste decizii nu pot să fie arbitrare, trebuie să fie foarte clar fundamentate, să aibă la bază evaluări individuale de la caz la caz. Am solicitat şi voi continua o abordare transparentă şi predictibilă mai ales în contextul pandemic actual”, a mai transmis Aurescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne