Românii, campioni la risipă alimentară. Câte tone de alimente aruncăm anual şi cât din salariul nostru se duce pe hrană?

Manechin in fata unui restaurant. (BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)
Ana Ion
06.05.2024

Peste 2,5 milioane de tone de alimente ajung la gunoi în fiecare an în ţara noastră, relevă statisticile. Dintre acestea, 20% reprezintă mâncare gătită, urmată de fructe, legume şi pâine, relatează B1TV.

„Shopping-ul impulsiv cu care ne-am obişnuit de fiecare dată până la urmă duce şi la această risipă (…). Dacă ne uităm pe Eurostat, suntem campioni şi la risipă alimentară, dar suntem campioni şi din punct de vedere al stării proaste de viaţă, al unei calităţi a vieţii foarte slabe”, a declarat la televiziunea citată preşedintele Infocons, Sorin Mierlea.

Mierlea a mai punctat că de multe ori românii pică în capcana ofertelor şi cumpără alimente în exces pe care apoi ajung să le arunce.

„Când discutăm despre sărbători, cumpărăm foarte mult şi nu ne uităm întotdeauna la termenul de valabilitate. Mulţi dintre români în continuare se duc către zona aceasta a ofertelor de 3 la preţ de 2, care de multe ori au un termen de valabilitate foarte scăzut, sau, cum este Paştele, cumpărăm foarte mult şi nu avem unde să depozităm în condiţii corespunzătoare produsul respectiv, şi ne trezim că acele produse s-au stricat, nu mai pot fi consumate şi le aruncăm”, a adăugat Sorin Mierlea.

„Această risipă, dacă ne uităm pe statistica Uniunii Europene şi statistica naţională, mai ales în zona aceasta a populaţiei unde câştigurile nu sunt foarte mari, aruncăm foarte mult, în condiţiile în care dăm, ca şi cuantum din salariu, undeva cam 35% – 45% din venituri se duc pe mâncare, iar din aceasta, din păcate, 25% ajunge la gunoi”, a mai spus preşedintele Infocons.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor