România trimite un nou transport de doze de vaccin anti-Covid în Republica Moldova

(gov.md)

Guvernul României a trimis Republicii Moldova peste 100.000 de doze de vaccin anti-Covid produs de AstraZeneca, pentru a sprijini autorităţile de la Chişinău în eforturile de combatere a pandemiei de SARS-cov-2. La începutul anului, România a mai donat moldovenilor alte peste 300.000 de doze, a anunţat, vineri, Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19

Astăzi, 100.800 doze de vaccin produs de compania AstraZeneca au plecat către Republica Moldova, în sprijinul autorităţilor implicate în lupta de combatere a pandemiei COVID-19. Guvernul României a decis continuarea acordării ajutorului umanitar, cu titlu gratuit, iar dozele de vaccin, destinate Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică din Republica Moldova, fac parte din rezerva Ministerului Sănătăţii din România”, se arată într-un comunicat al CNCAV

Misiunea se realizează cu două mijloace de transport aflate în dotarea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă al MAI, pe ruta Bucureşti – Chişinău şi retur.

Ajutorul umanitar oferit Republicii Moldova, reprezentat de echipamente medicale şi vaccinuri împotriva COVID-19, vine ca parte a pachetului de sprijin anunţat de preşedintele Klaus Iohannis cu ocazia vizitei efectuate la Chişinău în decembrie 2020.

Reamintim că, în sprijinul Republicii Moldova, au fost livrate alte 304.800 de doze, în misiunile executate la data de 27 februarie şi 27 martie a.c.

România a fost şi este mereu alături de cetăţenii Republicii Moldova, acordând ajutor de fiecare dată, la nevoie, în spiritul relaţiei speciale bazată pe comunitatea de limbă, istorie şi cultură, şi fundamentată pe cooperarea în cadrul Parteneriatului strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova”, se mai arată în comunicat.

La data de 4 februarie 2021, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, în calitatea sa de punct naţional de contact, a primit din partea Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgenţă al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, solicitarea autorităţilor din Republica Moldova pentru acordarea de asistenţă internaţională, având în vedere susţinerea eforturilor de combatere a răspândirii virusului SARS-cov-2.

Dozele de vaccin împotriva COVID-19, acordate cu titlu gratuit, ca ajutor umanitar, reprezintă numărul de doze achiziţionate de Ministerul Sănătăţii şi livrate de către Compania AstraZeneca, prin acordurile-cadru încheiate de Ministerul Sănătăţii cu Comisia Europeană.