Reset Iaşi depune plângere după ce Universitatea "Al. I. Cuza" mută împreună studenţii aflaţi în autoizolare

Tudorel Toader
Tudorel Toader (Epoch Times România)

Grupul civic Reset Iaşi a anunţat că depune o plângere faţă de decizia conducerii Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) de a muta studenţii rămaşi în cămine în camere de mai multe persoane, pentru a reduce costurile la apă caldă şi căldură, aceasta în condiţiile în care unii studenţi se aflau în auto-izolare şi prezentau simptome ale unei potenţiale infectări cu coronavirus. Grupul va depune şi o sesizare la Direcţia de Sănătate Publică Iaşi, după ce instituţia nu a avut nicio reacţie în cazul universităţii.

“UAIC face economie pe sănătatea studenţilor! Ca să reducă din costurile la apă caldă şi căldură, conducerea UAIC s-a gândit să delocalizeze studenţii în alte cămine şi, mai mult, să comaseze câte 3-4 în aceeaşi cameră. Între timp, unii dintre studenţi au început să dezvolte uşoare simptome (tuse, febră, dureri în gât) care nu se ştie sigur dacă sunt de răceală sau de COVID-19. Aceştia mai afirmă că timp de câteva zile la rând nu li s-a furnizat apă caldă şi nici căldură”, a precizat grupul, în anunţul făcut pe pagina sa de Facebook.

În plus, Reset Iaşi a criticat faptul că, deşi a încercat să contacteze Centrul de permanenţă de la Direcţia de Sănătate Publică Iaşi, atât în weekend cât şi în dimineaţa zilei de luni, numărul de urgenţă a fost nefuncţional.

“La acest număr NU răspunde nimeni, ba chiar are mesageria vocală plină. După lungi insistenţe şi încercări, am obţinut un alt număr de telefon (care nu este afişat pe site) şi am putut intra în contact cu o persoană, epidemiolog delegat, care ne-a informat că va transmite mai departe sesizarea noastră conducerii DSP şi că va trimite o echipă care să evalueze situaţia”, a precizat grupul.

În ceea ce priveşte răspunsul autorităţilor la situaţia de la Universitatea “Cuza”, grupul a susţinut că, din informaţiile primite de la studenţi, de sâmbătă până luni nu s-a deplasat niciun reprezentant DSP pentru a constata condiţiile de cazare.

“Lentoarea şi lipsa de reacţie a acestei autorităţi ne-au determinat să depunem o sesizare la DSP şi să formulăm o plângere in rem faţă de conducerea UAIC. În tot acest timp, virusul nu a beneficiat de zile libere”.

Reamintim că, săptămâna trecută, rectorul Universităţii “Alexandru Ioan Cuza”, Tudorel Toader, a fost acuzat de către Liga Studenţilor (LS IAŞI) că este responsabil de pericolul epidemiologic iminent din cadrul instituţiei, ca urmare a deciziei mutării studenţilor în camere de mai multe persoane, deşi unii se aflau în auto-izolare.

LS IAŞI a mai susţinut că fostul ministru al Justiţiei a ignorat recomandările făcute de Direcţia de Sănătate Publică Iaşi şi a încălcat normele privind combaterea răspândirii coronavirusului.

De asemenea, LS IAŞI a solicitat conducerii universităţii să îi lase pe studenţi să fie cazaţi câte unul în cameră şi să respecte pe deplin toate normele şi recomandările epidemiologice, mai ales cele legate de igiena spaţiilor în comun.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne