REPER cere demiterea lui Rafila: Îl acuză că a încercat să muşamalizeze situaţia gravă de la Spitalul "Sfântul Pantelimon"

Alexandru Rafila (Epoch Times Romania)
Andrei Pricopie
08.08.2024

În lumina recentelor dezvăluiri şocante privind cazul de la Spitalul Sfântul Pantelimon, unde doi medici au fost reţinuţi pentru omor calificat şi tentativă de omor, partidul REPER solicită demiterea imediată a ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila.

REPER susţine că declaraţiile ministrului Rafila din aprilie 2024, când a încercat să diminueze gravitatea situaţiei, s-au dovedit acum profund iresponsabile şi potenţial complice la muşamalizarea unor fapte extrem de grave:

1. Declaraţia "Lăsăm lucrurile să se desfăşoare, nu le influenţăm" arată o totală lipsă de implicare şi responsabilitate din partea celui care ar trebui să fie garantul sănătăţii publice.

2. Afirmaţia că "nu erau elemente care să ducă la concluzia că pacienţii nu au fost bine trataţi" este o încercare prematură de a absolvi spitalul de orice vină, în ciuda existenţei unei anchete penale în curs.

3. Faptul că ministerul nu a reuşit să identifice persoana care a făcut reclamaţia iniţială demonstrează o investigaţie superficială şi lipsită de determinare.

4. Invocarea vârstei înaintate a majorităţii pacienţilor decedaţi (85-90 ani) pare o încercare de a minimaliza gravitatea situaţiei.

Şefii REPER ies la atac

Copreşedinta Ramona Strugariu declară:

"Cazul de la Spitalul Sfântul Pantelimon este o tragedie naţională care demonstrează eşecul total al ministrului Rafila în gestionarea sistemului de sănătate. Declaraţiile sale din aprilie, când a încercat să minimalizeze situaţia, sunt acum dovezi clare ale incompetenţei sale. Când Corpul de Control al ministerului nu găseşte nimic, ministrul asigură că totul e bine iar realitatea ne demonstrează că în acel spital au fost omorâţi oameni, înseamnă fie că ministrul şi realitatea sunt două lumi paralele, fie că a ştiut şi a tăcut. Cerem demiterea imediată a ministrului Rafila şi o anchetă amănunţită a întregului management al crizei de către Ministerul Sănătăţii".

La rândul său, copreşedintele Dragoş Pîslaru a adăugat că "încercarea de muşamalizare a acestui caz grav de către ministrul Rafila în aprilie 2024 a pus în pericol vieţi şi a subminat încrederea cetăţenilor în sistemul medical".

"Acum, când adevărul tragic a ieşit la iveală, este clar că avem nevoie de o schimbare fundamentală la conducerea Ministerului Sănătăţii. Demiterea lui Rafila este primul pas necesar pentru a începe reconstrucţia încrederii în sistemul medical românesc", a precizat Alexandru Rafila.

În consecinţă, REPER solicită:

1. Demiterea imediată a ministrului Alexandru Rafila

2. O anchetă parlamentară privind gestionarea cazului de către Ministerul Sănătăţii

3. Implementarea urgentă a unor măsuri de control şi siguranţă în toate spitalele din România

4. Protecţie sporită pentru avertizorii de integritate din sistemul medical

Partidul REPER anunţă că va urmări îndeaproape evoluţia acestui caz.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor