Regimul chinez critica planul lui Dalai Lama pentru un succesor

Activisti tibetani afiseaza un portret al lui Gendun Choekyi Nyima, tanarul baiat care a fost selectat de Dalai Lama ca cel de-al 11-lea Panchen Lama.
Activisti tibetani afiseaza un portret al lui Gendun Choekyi Nyima, tanarul baiat care a fost selectat de Dalai Lama ca cel de-al 11-lea Panchen Lama. (David Reid)

Noul guvernator numit de regimul chinez pentru Regiunea Autonoma a Tibetului a dat un raspuns dur si sever la recenta afirmatie a lui Dalai Lama ca este posibil sa schimbe maniera de alegere a succesorului sau.

In mijlocul temerilor ca statul chinez va incerca sa aleaga un succesor care sa se conformeze planurilor sale, Dalai Lama a declarat ca el nu are nici o retinere in a renunta la pozitia sa spirituala daca tibetanii aleg acest lucru, asa cum a fost raportat in 22 februarie de AFP.

Dalai Lama a discutat despre cine ar putea fi succesorul sau, intr-un interviu la National Public Radio (NPR) in 22 februarie, sustinand ca depinde de poporul tibetan sa decida daca insistutia sa ar trebui sa continue. “Daca oamenii considera ca institutia reprezentata de Dalai Lama nu mai este relevanta, atunci aceasta va inceta sa mai existe — nicio problema.”

La promovarea sa cu doua saptamani in urma, Padma Choling, un veteran al Armatei Chineze de Eliberare a Poporului, a promis ca va asigura stabilitatea in regiunea himalaiana. In timpul unei conferinte de presa in 7 martie in Beijing, el a raspuns la remarcile lui Dalai Lama printr-un blestem si a declarat, “Dalai Lama — asteaptati doar pana ce moare, atunci putem vorbi despre asta.”

Cuvintele sale au fost inlaturate de pe transmisiunea in direct pe website-ul Congresului National al Poporului.

Choling l-a criticat de asemenea pe Dalai Lama, sustinand ca acesta este motivul primar pentru instabilitatea Tibetului.

Qiangba Puncog, fost guvernator al Tibetului si un delegat la Parlamentul National, a fost de asemenea prezent la conferinta de presa. El a subliniat ca succesorul lui Dalai Lama trebuie sa fie aprobat de guvernul central, altfel orice alta alegere va fi ilegala si invalida.

Gyaincain Norbu, tanarul baiat care a fost desemnat de catre regimul comunist ca Panchen Lama oficial in 1995, are acum 20 de ani. El a fost numit membru al Comitetului National al Conferintei Politice Consultative a Poporului Chinez inainte de cele “doua sesiuni” ale Chinei din 2010.

Totusi, baiatul care a fost selectat de Dalai Lama ca reincarnare a Panchen Lama, Gendun Choekyi Nyima, avea doar 6 ani cand Dalai Lama l-a numit drept cel de-a 11-lea Panchen Lama in luna mai a anului 1995. Baiatul a disparut la 3 zile dupa anuntul lui Dalai Lama si astfel a devenit cel mai tanar prizonier politic din lume. Nu se stie unde se afla, desi in timpul conferintei de presa Padma Cholig a sustinut ca baiatul duce o viata buna in Tibet — o afirmatie care poate fi usor pusa sub semnul intrebarii datorita intereselor regimului comunist si a practicii sale de a deforma realitatea si adevarul evenimentelor.

Padma Cholig a subliniat la conferinta de presa ca nu depinde de Dalai Lama sa decida daca va exista sau nu un succesor reincarnat dupa moartea sa.

Totusi, in timpul interviului sau la NPR, Dalai Lama a ras, sustinand, “Se pare ca [comunistii] chinezi sunt mult mai ingrijorati de aceasta institutie decat sunt eu.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe