Recolamp a colectat anul trecut 520 tone de deşeuri de echipamente de iluminat

.
. (Justin Sullivan / Getty Images)

Asociaţia Recolamp, organizaţia non-profit fondată de General Electric, Osram România şi Philips România, a colectat şi reciclat anul trecut 520 de tone de deşeuri de echipamente de iluminat, înregistrând o creştere de peste 350% a cantităţii, în comparaţie cu rezultatele din 2011.

În 2012, Recolamp a reprezentat 145 de producători români care respectă legislaţia de mediu prin transferul obligaţiilor legale de gestiune a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice către Asociaţie. În numele lor, organizaţia a operat propriul sistem naţional de colectare, reuşind astfel să asigure reciclarea a peste 520 de tone de becuri şi corpuri de iluminat.

“Respectând prevederile legale conţinute de HG 1037/2010, Recolamp atinge ţinta de reciclare de 40%. Am început această călătorie în 2007, iar cei 5 ani de investiţii şi continuă dezvoltare, au creat premisele ca azi să ne putem îndeplini obligaţiile. Strategia noastră în 2012 a constat în creşterea colectării atât pentru corpuri de iluminat, cât şi pentru surse. Partenerii noştri colectori sunt mai motivaţi să identifice deşeurile de corpuri, datorită faptului că acestea au valoare economică. În paralel, am continuat să investim pentru a colecta din ce în ce mai mari cantităţi de lămpi – deşeuri cu valoare economică negativă. În ceea ce priveşte acest tip de produse, colectarea se realizează mult mai anevoiois, este încă nevoie să dezvoltăm infrastructura, consumatorii finali trebuie să fie informaţi cu privire la necesitatea gestiunii speciale a acestui tip de deşeu periculos”, a declarat directorul general al Recolamp, Béla Kovács.

În ceea ce priveşte rezultatele financiare ale Recolamp, cifrele finale vor fi comunicate la finele anului fiscal şi după realizarea auditului financiar. Rezultatele din prezent arată că, în 2012, Recolamp a avut un venit de 6.120.208 lei, reprezentat de aplicarea Timbrului Verde în valoare de 0,9 Lei (plus TVA) celor 6.800.231 unităţi de echipamente de iluminat puse pe piaţa din România de către participanţii Recolamp în 2012. În comparaţie cu 2011, piaţa de iluminat s-a menţinut la acelaşi nivel.

Recolamp este o organizaţie non-profit înfiinţată în septembrie 2007, autorizată de Ministerul Mediului, ce are ca membri fondatori companiile: General Electric, Osram România şi Philips România. Misiunea organizaţiei constă în preluarea de la producători a responsabilităţii privind gestionarea deşeurilor de echipamente de iluminat, colectarea şi reciclarea lor în condiţii de siguranţă pentru mediu şi sănătatea populaţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie