Rebelii Houthi încalcă promisiunea făcută Beijingului şi atacă o navă chineză în Marea Roşie

Un elicopter al rebelilor Houthi, atacând o nava comercială în Marea Roşie
Un elicopter al rebelilor Houthi, atacând o nava comercială în Marea Roşie (Screenshot - Houthi Military Media)

Gruparea teroristă Houthi, susţinută de Iran, a lovit o navă chineză pe fondul blocadei sale din Marea Roşie, în ciuda faptului că anterior a dat asigurări că navele chinezeşti vor putea trece în siguranţă prin zonă, potrivit The Telegraph.

Duminică, la primele ore ale dimineţii, miliţia yemenită Houthi a lansat patru rachete balistice anti-navă în Marea Roşie, în apropierea M/V Huang Pu, un petrolier sub pavilion panamez şi deţinut şi operat de chinezi, a raportat Comandamentul Central al SUA (Centcom).

La scurt timp după aceea, a cincea rachetă balistică a fost detectată ca fiind lansată spre M/V Huang Pu. Nava a lansat un apel de ajutor, dar nu a cerut asistenţă, suferind avarii minime şi nefiind raportate victime.

Rusia şi China au încheiat un acord cu gruparea Houthi pentru a asigura tranzitul navelor lor în Marea Roşie [Raport]

Însă atacul are loc la doar câteva zile după ce oficiali chinezi şi ruşi s-au întâlnit cu Mohammed Abdel Salam, purtătorul de cuvânt al Houthi, în Oman, pentru a negocia imunitatea faţă de blocada uneia dintre cele mai importante rute comerciale din lume.

"Houthi au atacat nava MV Huang, în ciuda faptului că au declarat anterior că nu vor ataca navele chinezeşti", a declarat Centcom pe X, cunoscut anterior sub numele de Twitter.

China este un partener economic cheie al Iranului, care a fost puternic sancţionat pentru programul său nuclear, pentru abuzurile asupra drepturilor şi pentru susţinerea invaziei Rusiei în Ucraina. Este, de asemenea, cel mai mare consumator de gaz iranian, alături de Rusia.

În schimbul promisiunilor că navele ruseşti şi chinezeşti vor trece în siguranţă, gruparea Houthi ar fi fost asigurată că va fi susţinută în cadrul unor voturi cheie, cum ar fi la Consiliul de Securitate al ONU, cu toate că Beijingul a cerut în mod public oprirea acţiunilor lor în Marea Roşie.

Marina indiană a capturat mai mulţi piraţi somalezi. Aceştia vor fi cercetaţi penal în India şi riscă pedeapsa cu moartea

Blocada în sprijinul Hamas

La ordinul liderului suprem al Iranului, Houthi a anunţat în noiembrie o blocadă în sprijinul Hamas, în contextul războiului cu Israelul din Gaza.

Houthi susţine că blocada din Marea Roşie şi din zona înconjurătoare este o tactică pentru a forţa Israelul să înceteze atacurile.

Iniţial, militanţii din Yemen au vizat doar navele legate de Israel, însă şi transportul maritim global a fost inclus în blocadă.

La începutul acestei luni, trei marinari au fost ucişi pe o navă sub pavilion Barbados, operată de Grecia. Doi morţi erau filipinezi, iar al treilea era vietnamez.

Cad primele victime civile în urma atacurilor Houthi din Marea Roşie

Statele Unite au format o coaliţie de peste 20 de naţiuni împotriva blocadei, dar, până în prezent, aceasta nu a descurajat grupul terorist, zeci de atacuri având loc din noiembrie. De asemenea, atacurile comune ale SUA şi Marii Britanii împotriva infrastructurii cheie a Houthi nu au făcut decât să încurajeze grupul.

Scopul grupării rebele Houthi este "scufundarea Americii, Marii Britanii şi a Occidentului în mlaştina Mării Roşii", a declarat Ali Alqhoom, un lider politic Houthi de rang înalt, pe platforma X.

Săptămâna trecută, o rachetă trasă din Marea Roşie a aterizat în afara staţiunii israeliene Eilat, situată la Marea Roşie, primul atac care a reuşit să treacă de sistemele de apărare antiaeriană de ultimă generaţie ale statului evreu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe