Război total: Tăriceanu cere o acţiune penală împotriva premierului României

Calin Popescu Tariceanu
Calin Popescu Tariceanu (Epoch Times România)

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat, marţi, că partidul său va propune ca Parlamentul să iniţieze o acţiune penală împotriva premierului Ludovic Orban pentru instigare la nerespectarea legilor.

Într-o postare publicată pe Facebook, Tăriceanu susţine că recomandarea făcută populaţiei de către premierul Orban „de a nu respecta deciziile CCR este o gravă încălcare a legii, a legii supreme, adică a Constituţiei”.

Liderul ALDE face referire la faptul că prim ministrul Ludovic Orban, după ce a criticat în termeni duri decizia Curţii Constituţionale privind suspendarea carantinării şi izolării pentru toate persoanele, le-a cerut românilor să nu ţină cont de această decizie, ci de „regulile fireşti”.

„Prima consecinţă e că pacienţii pot fi externaţi şi nu pot fi opriţi. A doua e că nu mai putem aplica măsura carantinării la domiciliu. CCR a decis că un om cu COVID poate circula pe stradă. Astfel de măsuri sunt adoptate la nivel european. Măsurile existau în OUG 11. Cum nu existau? Păi noi avem o lege: legea 55 care prevede starea de alertă”, a afirmat Orban.

În acest context, Călin Popescu Tăriceanu lansează un val de critici şi acuzaţii la adresa şefului Executivului şi a PNL, erijându-se totodată în apărător al judecătorilor de la CCR, al celor de la Înalta Curte şi al Avocatului Poporului despre care afirmă că „nu îi poate lăsa singuri [...] pradă atacului unui partid care pare că şi-a pierdut busola”.

„Nu putem trece cu vederea derapajele în afara legii ale Primului Ministru Orban! Chiar dacă ocupă o funcţie înaltă, el nu este mai presus de lege, dimpotrivă, trebuie să fie un exemplu în respectarea ei! Recomandarea lui Orban către populaţie de a nu respecta deciziile CCR este o gravă încălcare a legii, a legii supreme, adică a Constituţiei. Această declaraţie nu este o scăpare, ci face parte din atacul concertat, fără ruşine, al PNL-iştilor la justiţie. Iar atacul lor la orice instituţie care nu le cântă în strună nu trebuie să rămână fără răspuns. Aşteptam o reacţie mai hotărâtă a CSM-ului, cum aş fi aşteptat măcar o ridicare de sprânceană din partea Comisiei Europene, dar pare că pentru aceste instituţii ce le este interzis unora, le este permis altora.

Nu putem să-i lăsăm singuri pe judecătorii de la CCR, pe cei de la Înalta Curte sau pe Avocatul Poporului! Nu se poate să-i respectăm doar cu jumătate de normă şi să-i lăsăm pradă atacului unui partid care pare că şi-a pierdut busola şi a uitat câţi români s-au sacrificat în ultimii 70 de ani ca noi să ajungem la democraţie! O democraţie pe care ei o vor distrusă, în numele interesului de partid”, a scris, marţi, Tăriceanu pe pagina sa de Facebook.

Liderul ALDE adaugă că partidul sau "nu vrea să fie complice la năşirea unui mic dictator şi, în consecinţă, va propune ca Parlamentul, în baza art.109, alin. 2, din Constituţie privind răspunderea membrilor Guvernului, să iniţieze o acţiune penală împotriva Primului Ministru Ludovic Orban pentru instigare la nerespectarea legilor".

„Articolul 368 din Codul Penal credem că este destul de clar: “(1) Fapta de a îndemna publicul, verbal, în scris sau prin orice alte mijloace, să săvârşească infracţiuni se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă (..) . (2) Dacă fapta prevăzută în alin. (1) este comisă de un funcţionar public, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi (...) Nu Orban la puşcărie e scopul acestei acţiuni, ci să-i convingem pe guvernanţi că există limite peste care nu se poate trece!”, a adăugat Tăriceanu.

Reamintim că premierul Ludovic Orban a susţinut că CCR nu este la prima decizie care zădărniceşte eforturile Guvernului.

„Imediat ce am văzut decizia am structurat o lege. Rugămintea mea către populaţie e să nu ţină cont de decizia CCR. Să ţină cont de regulile fireşti!”, a adăugat Orban.

Remarcile premierului vin în contextul în care, potrivit informării Nr.139305/03.07.2020, transmisă de către Ministerul de Interne către Centrele de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Judeţene, reiese că s-au suspendat măsurile de izolare/carantinare pentru persoanele aflate în situaţie de urgenţă de sănătate publică, determinată de infecţia cu Covid-19. Suspendarea vine în condiţiile în care Curtea Constituţională a hotărât, pe data de 25 iunie, că izolarea şi carantina sunt neconstituţionale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne