Război în Parlament la dezbaterile pe Codul de procedură penală. PSD vrea să descurajeze denunţul. Stelian Ion izbucneşte

Stelian Ion
Stelian Ion (Epoch Times România)

PSD a refuzat, marţi, la dezbaterile pe Codul de procedură penală, eliminarea unui amendament care prevede că denunţătorii beneficiază de reduceri de pedepse doar dacă depun denunţul într-un termen de maximum un an de la data la care au luat cunoştinţă de săvârşirea infracţiunii. Nemulţumiţi de această prevedere, reprezentanţii Opoziţiei au cerut eliminarea acestei prevederi care practic va descuraja denunţătorii.

Nemulţumit de faptul că deputatul USR Stelian Ion a insistat pentru eliminarea introducerii unui termen maxim pentru denunţ, Forin Iordache a izbucnit: "Abuzurile pe care le-a făcut DNA-ul sunt inacceptabile".

"Care-i problema că există un denunţ? Niciodată denunţurile nu stau la baza unei condamnări, ele stau la punctul de pornire a unei anchete, apoi se administrează probe. Dacă denunţul se dovedeşte corect, denunţătorul poate beneficia de reduceri de pedepse. Întotdeauna denunţul a fost considerat circumstanţă atenuantă, ce e imoral în asta?", i-a replicat Stelian Ion.

În discuţie a intervenit, pe un ton virulent, deputata Alina Tănăsescu (PSD): "Nu folosiţi cuvinte grele la adresa noastră, e imoral să ştii de o infracţiune şi să nu depui la timp denunţ!"

Amendamentul care a stârnit scântei:

189. La articolul 290, după alineatul (1) se introduc două noi alineate, alin. (11) şi (12), cu următorul cuprins:

„(11) Pentru ca o persoană să beneficieze de dispoziţiile referitoare la reducerea limitelor de pedeapsă denunţul trebuie să fie depus într-un termen de maximum 1 an de la data la care persoana a luat cunoştinţă de săvârşirea infracţiunii.

(12) Condamnarea, renunţarea la judecată sau amânarea executării pedepsei faţă de o persoană nu poate fi dispusă exclusiv pe baza mărturiei denunţătorului dacă acestea nu sunt însoţite de alte probe.”

USR şi PNL au cerut revenirea la forma iniţială a articolului, respectiv:

Art. 290

Denunţul

(1) Denunţul este încunoştinţarea făcută de către o persoană fizică sau juridică despre săvârşirea unei infracţiuni.

(2) Denunţul se poate face numai personal, dispoziţiile art. 289 alin. (2), (4)-(6) şi (8)-(10) aplicându-se în mod corespunzător.

Cererea Opoziţiei a fost respinsă.