Război împotriva aprovizionării cu alimente a SUA? Idaho restricţionează apa pentru sute de mii de hectare de teren agricol

Culturi irigate. (OLIVIER MORIN / AFP / Getty Images)
Redacţia
17.06.2024

La sfârşitul lunii mai, directorul Departamentului de Resurse de Apă din Idaho, Mathew Weaver, a emis un ordin de restricţie prin care a cerut celor 6.400 de deţinători de drepturi minore de apă subterană care pompează din acviferul Eastern Snake Plain să îşi închidă robinetele.

Guvernatorul statului Idaho, Brad Little, a emis o declaraţie în urma ordinului la 30 mai: "Reducerea apei nu este niciodată dorită, dar în emiterea acestui ordin, directorul trebuie să respecte legea din Idaho şi Constituţia".

Brian Murdock, un fermier din estul statului Idaho, a declarat că restricţionarea apei afectează 202342 hectare [500.000 de acri] ceea ce echivalează cu aproximativ 1257 de kilometri pătraţi de teren agricol.

"Ei bine, aşa cum aţi spus, statul Idaho şi Departamentul de Resurse de Apă din Idaho a emis această restricţie de 500.000 de acri. Şi, pentru a vă ajuta să înţelegeţi mai bine, asta înseamnă practic 781 de mile pătrate [1257 de kilometri pătraţi] de teren agricol care este scos din producţie", a declarat Murdock gazdelor de la Fox News.

Cultivatorul de cereale şi cartofi a continuat spunând: "Şi, desigur, cea mai gravă problemă este că acest lucru se întâmplă în timpul unui an cu apă care există din abundentă. Avem rezervoare [care] sunt complet pline, şi când spun pline, sunt aproape de a se sparge. Râurile curg cât se poate de mult. Încercăm să împiedicăm aceste baraje să se rupă."

În estul statului Idaho, utilizatorii de apă subterană cu drepturi minore au încălcat acordul din 2016 în 2021 şi 2022. În prezent, guvernatorul Little, guvernatorul locotenent, directorul Resurselor de Apă şi reprezentanţi ai grupurilor de utilizatori de apă subterană şi de suprafaţă discută un nou acord. Planul este de a încheia un nou acord înainte ca restrângerea să usuce terenurile agricole.

Murdock a spus că ferma centenară a familiei sale se confruntă cu o pierdere de 3 milioane de dolari din cauza ordinului emis de stat.

"Aceasta este cea mai mare restrângere din istoria Statelor Unite în ceea ce priveşte terenurile agricole", a declarat Murdock într-un videoclip postat pe X.

Într-un comentariu în urma articolului publicat în ziarul local Idaho Capital Sun, fermierul Adam Young a avut o mulţime de întrebări cu privire la demersul statului de a provoca dificultăţi serioase agricultorilor.

El a spus că este greu de înţeles de ce departamentul alege să fie atât de ostil faţă de cei care irigă folosind apele subterane sau de ce au decis să impună o limitare masivă şi generalizată a apei într-un an în care apa este din abundenţă. Adam Young a subliniat că nu aşa arată un management sănătos al resurselor şi că a venit timpul ca oficialii aleşi din Idaho să facă un pas în faţă şi să dea dovadă de un adevărat leadership în această problemă crucială.

"Nu aşa a fost gândită să funcţioneze legea apei din Idaho, care se bazează atât pe 'prioritatea condiţiilor de vreme', cât şi pe 'politica publică de utilizare rezonabilă a apei'", a conchis fermierul.

Unii utilizatori X cred că reducerea apei are loc în momentul în care guvernatorul pune în funcţiune o nouă exploatare minieră de cobalt în stat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor