Rata de schimb a lirei Turciei sare de 14 la dolar, declinul probabil va continua

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Captură Foto)

Rata de schimb a lirei turceşti a urcat pentru prima dată peste 14 pentru 1 USD, şi apoi a ajuns până la 14,75, după ce noul ministru al Trezoreriei şi Finanţelor din Turcia, Nureddin Nebati, a declarat într-un interviu telefonic publicaţiei Haberturk că nu va creşte rata dobânzii. "Veţi vedea că pot face acest lucru fără a creşte ratele.”

O retrogradare de către S&P a perspectivei de rating al creditului suveran al Turciei la negativ nu a ajutat nici ea.

Răspunzând unei întrebări referitoare la continuarea reducerii ratelor, Nebati a afirmat: „Nu ştiu acest lucru”, dar ministrul a punctat că nu este de părere că lira ar fi atacată din străinătate - respingând o naraţiune populară răspândită de preşedintele turc Recep Erdogan -, adăugând că există doar "câteva tranzacţii manipulative, speculative în interiorul ţării", potrivit publicaţiei Zerohedge.

Nebati a mai spus că nu există nicio problemă în ceea ce priveşte indicatorii macroeconomici ai Turciei.

Potrivit Bloomberg, este puţin probabil ca lira să aibă zile mai bune înainte de următoarea reducere consecutivă a ratei dobânzii a Turciei. Factorii de decizie vor reduce probabil rata de referinţă cu 100 de puncte de bază joi, în ciuda căderii lirei şi a indicelui inflaţiei aflat în creştere. În mod şocant, rata reală a Turciei este în prezent de minus 631 de puncte de bază, cea mai scăzută de pe pieţele emergente majore. Acest lucru se va extinde şi mai mult cu perspectiva unei noi reduceri a ratei şi a unei acceleraţii a inflaţiei.

Între timp, traderii de opţiuni văd o probabilitate de 56% ca lira să atingă 15/USD într-o săptămână; în acest ritm, acel nivel ar putea fi eliminat chiar astăzi, în ciuda unei alte intervenţii a băncii centrale turce.

Banca Centrală a Turciei a cheltuit peste 1 miliard de dolari pentru cele două intervenţii anterioare şi continuă să arunce miliarde în fiecare zi, încercând să limiteze prăbuşirea monedei naţionale.

Desigur, astfel de intervenţii sunt inutile, deoarece în absenţa unei creşteri a ratei, lira va continua să scadă; a rămâne fără rezerve valutare nu va face altceva decât să înrăutăţească lucrurile pentru moneda turcă... şi pentru Turcia.

După cum a calculat Goldman la sfârşitul săptămânii trecute, începând cu 8 decembrie, activele externe nete ale Băncii Centrale erau de 9,9 miliarde USD, în scădere cu 0,5 miliarde USD faţă de o săptămână în urmă.

Swap-urile Băncii şi depozitul FX s-au ridicat la 45,6 miliarde USD, în creştere cu 1,4 miliarde USD comparativ cu o săptămână în urmă. Depozitul valutar este acum la 7,0 miliarde USD, iar swapurile sunt la 38,6 miliarde USD. Cel mai ameninţător, rezervele nete, excluzând swapurile cu bănci sunt, după estimările noastre, la minus 49,7 miliarde USD, deoarece banca centrală foloseşte depozitele în dolari de la băncile comerciale pentru a stabiliza moneda, o mişcare extrem de riscantă ce poate genera dezastru şi hiperinflaţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie