"Rar am văzut un asemenea eşec diplomatic" - Birchall îl "desfiinţează" pe Iohannis după "rateul" din cursa pentru şefia NATO

Ana Birchall (Captură video)
Andrei Popescu
24.06.2024

Fosta ministră a Justiţiei Ana Birchall, înscrisă în cursa pentru Cotroceni, a declarat, într-un interviu acordat Epoch Times România, că eşecul preşedintelui Klaus Iohannis în demersul său de a obţine şefia NATO este o dovadă a slabei înţelegeri a politicii externe şi o urmare a faptului că preşedintele “s-a încăpăţânat să ia politica externă a României pe persoană fizică”.

“Eu am peste 20 de ani în diplomaţie şi rar am văzut un asemenea eşec diplomatic cum s-a întâmplat cu această candidatură. Iar acest eşec dovedeşte o slabă înţelegere a rigorilor acestui tip de negociere şi dialog. Sunt surprinsă că încă nu am auzit nimic de la Ministerul de Externe. Din punctul meu de vedere, Ministerul de Externe are câteva explicaţii de dat. Şi, până la această oră, ministrul de Externe ar fi trebuit cel puţin să îşi dea demisia de onoare pentru că ar fi trebuit cu toţii să înţeleagă că politica externă la nivel înalt este total diferită de barterele dintr-o coaliţie sau alta, de jocurile de culise dintr-un partid sau altul.

Şi, pe mine m-a surprins – eu am spus încă de anul trecut că domnul preşedinte Iohannis nu o să aibă nicio şansă la această funcţie pentru că cine înţelege diplomaţie înţelegea foarte clar că au fost semnale clare, într-un limbaj cât se poate de transparent şi tranşant că această candidatură nu era şi nu este oportună. Este un eşec diplomatic care dovedeşte slaba înţelegere a politicii externe”, a precizat Birchall.

De asemenea, a continuat fosta ministră, din punctul ei de vedere, politica externă a României este “de mult prea mult timp prizoniera intereselor unei persoane sau a unor persoane”, adăugând că această “candidatură inoportună şi deloc pregătită” a lui Iohannis la şefia NATO aruncă o pată de neprofesionalism şi amatorism atât asupra acestuia, cât şi asupra întregii diplomaţii.

“Vreau să ştiu şi eu şi poate domnul preşedinte ne informează şi pe noi – pentru că există această obligaţie de informare, din punctul meu de vedere, transparentă şi cu respect pentru fiecare român – ce a obţinut România în urma acestei candidaturi pentru că alte state – de exemplu Ungaria – cu siguranţă au obţinut mult mai multe. Şi vreau să ştiu ce a făcut Ministerul de Externe şi ministrul de Externe, pentru că este un eşec şi al Ministerului de Externe dar în primul rând este un eşec personal al unei persoane care s-a încăpăţânat să ia politica externă a României pe persoană fizică. Şi, din păcate, domnul Iohannis nu a înţeles că aici nu este vorba despre cariera domniei sale ci despre poziţionarea României în relaţii internaţionale, în context internaţional”, a afirmat Birchall.

Totodată, fosta şefă a Justiţiei l-a învinuit pe Iohannis pentru faptul că, în prezent, doar 1 din 10 români mai au încredere în instituţiile statului:

“Mă uitam pe statistici şi doar 1 din 10 români mai are încredere în instituţiile cheie din România, fie că vorbim de Guvern, de partide politice, de preşedinţie. Aşa că, mulţumim, domnule Iohannis”.

Vă invităm să urmăriţi materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor