Raiduri în localurile de noapte din Kiev. Recrutori ucraineni caută bărbaţi neînregistraţi pentru înrolare

Soldati ucraineni (Ministerul Apararii din Ucraina)
Redacţia
13.10.2024

Ofiţeri ucraineni de recrutare militară au descins în restaurante, baruri şi o sală de concerte din Kiev, verificând documentele de înregistrare militară şi reţinând bărbaţii care nu erau în regulă, au raportat sâmbătă mass-media şi martori, potrivit AP NEWS.

Ofiţerii au descins în Sala Palatului Sporturilor din Kiev după un concert susţinut vineri seara de trupa rock ucraineană Okean Elzy. Imaginile video difuzate de mass-media locală par să arate ofiţeri staţionaţi în faţa uşilor sălii de concerte care îi opresc pe bărbaţi la ieşire. În imaginile filmate, poliţiştii par să reţină cu forţa unii bărbaţi.

Controale au fost efectuate şi la Goodwine, un centru comercial de lux, şi la Avalon, un restaurant popular.

Este neobişnuit ca astfel de raiduri să aibă loc în capitală şi reflectă nevoia stringentă a Ucrainei de noi recruţi. Toţi bărbaţii ucraineni cu vârsta cuprinsă între 25 şi 60 de ani sunt eligibili pentru recrutare, iar bărbaţii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani nu au voie să părăsească ţara.

Bărbaţii trăiesc cu teama că vor fi chemaţi pe front

Un bărbat în vârstă de 27 de ani a declarat că a părăsit concertul în timp ce se auzea ultimul cântec, după ce i s-a spus despre ofiţerii de recrutare. El a spus că a văzut soldaţi şi poliţişti vorbind cu oamenii, dar „nu a văzut nimic foarte agresiv”.

El a declarat că bărbaţii se simţeau în pericol de a fi recrutaţi ori de câte ori se aventurau afară.

„Acea stare interioară de a fi mereu în pericol, s-a întors din nou”, a declarat el, dându-şi doar prenumele de teama represaliilor. El a declarat că scutirea sa de recrutare la universitate i-a fost retrasă după ce Ucraina a adoptat legi în aprilie care au redus vârsta eligibilă pentru recrutare pentru bărbaţi de la 27 la 25 de ani şi au fost eliminate unele scutiri de recrutare.

Rapoartele locale au afirmat că au fost efectuate raiduri şi în cluburi şi restaurante din alte oraşe ucrainene, inclusiv Harkiv şi Dnipro, în estul şi centrul Ucrainei.

Ucraina şi-a intensificat campania de mobilizare în acest an. În primăvara acestui an a intrat în vigoare o nouă lege care stipulează că persoanele eligibile pentru serviciul militar trebuie să îşi introducă informaţiile într-un sistem online, în caz contrar fiind sancţionate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor