Putin, tot mai aproape de eşec. Ucraina contraatacă forţele ruseşti în estul ţării

Războiul din Ucraina - Tanc
Războiul din Ucraina - Tanc (NEXTA)

Rusia a atacat poziţii în estul Ucrainei, încercând să încercuiască forţele ucrainene din Donbas şi să respingă o contraofensivă în jurul oraşului Izium.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că ofensiva Rusiei în Donbas a stagnat şi că Ucraina ar putea câştiga războiul, un rezultat pe care puţini analişti militari l-au prezis la începutul conflictului.

"Războiul Rusiei în Ucraina nu decurge aşa cum a plănuit Moscova", a declarat Stoltenberg reporterillor, duminică.

Într-o lovitură strategică pentru Rusia, care se opune de mult timp extinderii NATO, Finlanda a confirmat duminică faptul că va solicita să se alăture alianţei militare atlantice.

Social-democraţii suedezi, aflaţi la putere, au susţinut, de asemenea, duminică, aderarea la NATO, deschizând calea pentru o cerere şi abandonând decenii de nealiniere militară.

NATO şi Statele Unite au declarat că sunt încrezătoare că ambele ţări vor fi acceptate în alianţă şi că rezervele Turciei, care doreşte ca ţările nordice să oprească sprijinul pentru grupurile militante kurde prezente pe teritoriul lor, ar putea fi depăşite.

Ucraina a înregistrat o serie de succese de la invadarea Rusiei pe 24 februarie, inversând un avans asupra capitalei Kiev şi alungând forţele ruseşti din Harkiv, în est.

De la jumătatea lunii aprilie, forţele ruseşti şi-au concentrat o mare parte din puterea de foc pe încercarea de a captura două provincii estice cunoscute sub numele de Donbas.

Moscova a recunoscut independenţa autoproclamatei Republici Populare Doneţk şi a Republicii Populare Lugansk din Donbas cu câteva zile înainte de a-şi lansa invazia în Ucraina.

Serviciile de informaţii militare britanice au declarat că Rusia a pierdut aproximativ o treime din forţa de luptă terestră desfăşurată în februarie, iar ofensiva sa din Donbas a rămas "semnificativ în urmă".

Pe lângă faptul că a pierdut un număr mare de oameni şi mult echipament militar, Rusia a fost afectată de sancţiuni economice, în timp ce statele occidentale au oferit Ucrainei ajutor militar.

Ucraina a desfăşurat multe dintre noile obuziere americane M-777 pe linia frontului, iar Washingtonul a livrat toate cele 90 de piese de artilerie pe care trebuia să le trimită, cu excepţia uneia, a declarat ambasada SUA la Kiev.

Parlamentarii americani vor continua, săptămâna aceasta, eforturile de a trimite mai mult ajutor.

Lupte în jurul Izium

Trupele ucrainene au primit un impuls moral puternic în urma victoriei ţării la concursul de cântece Eurovision din weekend, unii spunând că acesta este un semn al victoriilor care vor urma pe câmpul de luptă.

"Am arătat că nu numai putem lupta, dar putem şi să cântăm foarte frumos", a declarat Vitali, un soldat cazat la nord de Kiev.

Cele mai intense lupte au părut să se desfăşoare în jurul oraşului Izium, aflat în estul Ucrainei, unde Moscova a declarat că a lovit cu rachete poziţii ucrainene.

Forţa operativă a forţelor comune ale Ucrainei a declarat că trupele sale au respins 17 atacuri duminică şi au distrus 11 echipamente ruseşti. Comandamentul forţelor aeriene ucrainene a precizat că forţele ucrainene au doborât două elicoptere, două rachete de croazieră şi şapte drone.

Rusia a continuat să vizeze zone civile de-a lungul întregii linii de front din regiunile Luhansk şi Doneţk, trăgând asupra a 23 de sate şi oraşe, a adăugat forţa operativă.

Dacă Ucraina poate menţine presiunea asupra Izium şi a liniilor de aprovizionare ruseşti, va fi mai greu pentru Moscova să încercuiască trupele ucrainene din Donbas.

Armata ucraineană a recunoscut, de asemenea, că a înregistrat regres, afirmând că forţele ruse "continuă să avanseze" în mai multe zone din regiunea Donbas.

În vestul Ucrainei, în apropiere de Polonia, rachete au distrus infrastructura militară în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică şi au fost trase asupra regiunii Lviv din Marea Neagră, au declarat oficiali ucraineni.

Alţi 10 civili au fost răniţi în regiunea sudică Nikolaev, a anunţat consiliul regional, fără a oferi detalii.

De asemenea, duminică, nu au încetat bombardamentele ruseşti asupra oţelăriei din portul Mariupol, în sudul ţării, unde câteva sute de luptători ucraineni rezistă la câteva săptămâni după ce oraşul a căzut în mâinile Rusiei, a declarat armata ucraineană.

Într-o înregistrare video postată de un comandant separatist pro-rus a fost arătată muniţie în flăcări strălucitoare căzând în cascadă asupra oţelăriei.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că au loc "negocieri foarte dificile şi delicate" pentru a salva ucrainenii din Mariupol

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe