Putin în Coreea de Nord - Bilanţul victimelor după ce soldaţii nord-coreeni au trecut linia de demarcaţie militară

Kim Jong-un, liderul nord-coreean (captura foto)
Redacţia
18.06.2024

Ceva important se întâmplă la graniţa coreeană, puternic militarizată, după mai multe zile de tensiuni în creştere, în care Coreea de Nord a aruncat sute de baloane pline de gunoi şi fecale în sud.

Există mai multe rapoarte potrivit cărora zeci de soldaţi nord-coreeni au trecut pentru scurt timp graniţa şi s-au retras în scurt timp, după ce trupele de frontieră sud-coreene au tras focuri de avertisment, potrivit agenţiei sud-coreene de ştiri Yonhap.

Conform Reuters, care citează Yonhap, în jurul orei locale 11:00: "Armata sud-coreeană a tras focuri de avertisment după ce soldaţii nord-coreeni au trecut linia de demarcaţie militară din apropierea graniţei, a raportat marţi agenţia de ştiri Yonhap, citând Statul Major al ţării."

O telegramă Yonhap a mai spus: "Armata coreeană înregistrează 'multiple victime' în urma exploziei unei mine terestre în apropierea graniţei".

În timp ce detaliile despre ceea ce se întâmplă cu exactitate sunt încă în curs de apariţie, acest lucru vine la o săptămână după ce un incident cu muniţie de război a avut loc de-a lungul graniţei.

Marţea trecută, forţele de frontieră sud-coreene au tras focuri de avertisment după ce trupele de pe partea cealaltă au trecut "accidental" graniţa în sud.

"Nu au existat mişcări neobişnuite, dar armata nord-coreeană s-a deplasat imediat înapoi spre nord după focurile noastre de avertisment", a declarat purtătorul de cuvânt al Statului Major interarme al Coreei de Sud, colonelul Lee Sung-jun, în cadrul unei şedinţe de informare.

El a minimalizat în general incidentul care a avut loc duminică şi a sugerat că nu există niciun indiciu că trupele inamice ar fi încercat să invadeze teritoriul.

"Armata sud-coreeană monitorizează îndeaproape mişcările armatei nord-coreene şi ia măsurile necesare".

În cazul în care se confirmă victimele în rândul trupelor RPDC, acesta ar putea fi începutul unui incident major cu focuri reale între cei doi inamici istorici, de asemenea, în condiţiile în care Kim Jong-un a avertizat că ar putea relua testele nucleare.

Publicaţia Stripes, finanţată de statul american, a raportat ieri:

Trupele nord-coreene au fost observate creând bariere antitanc, consolidând drumurile şi realizând alte proiecte militare în interiorul Zonei Demilitarizate, potrivit armatei sud-coreene, luni.

Agenţiile de informaţii sud-coreene au observat îmbunătăţirile din apropierea graniţei în ultimele zile, a declarat luni, în timpul unei conferinţe de presă, colonelul de armată Lee Seong-jun, purtător de cuvânt al Statului Major al ţării.

Lee a refuzat să detalieze activităţile Nordului la graniţă şi a spus că armata Sudului încă analizează operaţiunile sale. Trupele nord-coreene au fost observate, de asemenea, construind ziduri şi drumuri între linia de demarcaţie militară - graniţa reală dintre cele două Corei - şi Zona Demilitarizată, a declarat sâmbătă o sursă militară neidentificată într-un raport al Yonhap News.

Zona demilitarizată, cu o lăţime de aproximativ 5 km, se întinde pe o distanţă de peste 350 km de-a lungul Peninsulei Coreene, de la o coastă la alta.

Ameninţările cu rachete nucleare vin dinspre Phenian încă din vara anului trecut, când Marina americană a staţionat un submarin nuclear în Coreea de Sud pentru prima dată în ultimii ani.

De asemenea, se pare că Phenian a desfăşurat trupe suplimentare la graniţă, pe fondul escaladării conflictului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor