Putin ar putea anexa teritorii din sudul şi estul Ucrainei în următoarele luni, avertizează experţi

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Getty Images)

Este posibil ca, în lunile următoare, preşedintele rus Vladimir Putin să anexeze la Rusia părţile ocupate din sudul şi estul Ucrainei, au declarat Katherine Lawlor şi Mason Clark, analişti la Institutul pentru Studiul Războiului. Cei doi au avertizat că o astfel de mişcare ar putea fi folosită ulterior pentru a ameninţa Ucraina şi aliaţii săi cu un atac nuclear, relatează The Guardian.

După anexare,

Probabil că el [Putin] va declara apoi, direct sau indirect, că doctrina rusă care permite utilizarea armelor nucleare pentru apărarea teritoriului rusesc se aplică acestor teritorii nou anexate.

Astfel de acţiuni ar ameninţa Ucraina şi partenerii săi cu un atac nuclear în cazul în care contraofensivele ucrainene de eliberare a teritoriilor ocupate de Rusia vor continua. Putin poate crede că ameninţarea sau utilizarea armelor nucleare ar restabili capacitatea de descurajare a Rusiei după ce invazia sa dezastruoasă a distrus capacităţile de descurajare convenţionale ale Rusiei.

Calendarul lui Putin pentru anexare depinde probabil de măsura în care el înţelege starea de degradare a armatei ruse din Ucraina.

Armata rusă nu a atins încă obiectivele teritoriale declarate de Putin de a securiza toate oblasturile din Doneţk şi Lugansk şi este puţin probabil să facă acest lucru.

Dacă Putin îşi înţelege slăbiciunea militară, probabil că va grăbi anexarea şi va introduce rapid disuasiunea nucleară, în încercarea de a păstra controlul asupra teritoriului ucrainean pe care Rusia îl ocupă în prezent.

Dacă Putin crede că forţele ruseşti sunt capabile de progrese suplimentare, va întârzia probabil anexarea în speranţa de a acoperi mai mult teritoriu cu ea.

În acest caz, conducerea sa slabă şi contraofensivele ucrainene ar putea conduce armata rusă spre o stare de colaps.

Putin ar putea, de asemenea, să încerce să menţină atacurile ruseşti în timp ce mobilizează forţe suplimentare. În acest caz, el ar putea întârzia mult mai mult timp anunţarea anexării, aşteptând până când ar putea sosi întăriri pentru a obţine mai multe teritorii pe care să le anexeze

Prin urmare, Ucraina şi aliaţii săi „au probabil o fereastră îngustă de oportunitate pentru a sprijini o contraofensivă ucraineană pe teritoriul ucrainean ocupat, înainte ca Kremlinul să anexeze acel teritoriu”, au mai precizat Lawlor şi Clark.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe