Psiholog canadian, ameninţat cu pierderea licenţei dacă nu se supune "reeducării". Susţine criticile privind grupurile de identitate de gen

Psihologul şi fostul profesor titular Jordan Peterson
Psihologul şi fostul profesor titular Jordan Peterson (Youtube - captură ecran)

Psiholog şi fost profesor titular, canadianul Jordan Peterson a fost atacat fără încetare de când a criticat "Legea referitoare la modificarea Legii canadiene privind drepturile omului şi a Codului penal" în 2016. Actul este un cadru care transformă examinarea ideologiei identităţii de gen sau a transsexualismului într-o potenţială discriminare. Peterson a postat o serie de videoclipuri în care explică de ce critica la adresa grupurilor de identitate de gen se bazează pe ştiinţă şi ar trebui să fie protejată ca libertate de exprimare.

După mai mulţi ani de hărţuire din partea activiştilor de stânga şi a birocraţilor motivaţi politic, Peterson este din nou ameninţat, de data aceasta cu pierderea licenţei de a practica psihologia dacă nu se supune unei serii de programe de "reeducare" impuse de Colegiul de Psihologi din Ontario (CPO).

CPO este un organism cvasiguvernamental (o birocraţie care, în cea mai mare parte, nu trebuie să dea socoteală nimănui) care acţionează în conformitate cu Legea psihologiei din 1991, Codul de procedură al profesiilor din domeniul sănătăţii, Legea din 1991 privind profesiile medicale reglementate, precum şi cu statutul şi regulamentele colegiului. Efortul brusc şi agresiv al CPO de a-l reduce la tăcere pe Jordan Peterson pare să fi fost declanşat de revenirea acestuia pe Twitter în noiembrie.

CPO susţine că interacţiunile lui Peterson pe reţelele de socializare constituie o încălcare a standardelor organizaţiei privind interacţiunile profesionale cu publicul. Cu alte cuvinte, CPO crede, în esenţă, că are dreptul de a controla discursul membrilor psihologi şi de a-i forţa să adere la o naraţiune prestabilită pe care o consideră acceptabilă atunci când se interacţionează cu publicul.

Interesant de remarcat este faptul că nu există cazuri publice de psihologi care să fie ameninţaţi cu pierderea licenţei pentru că au îmbrăţişat puncte de vedere de stânga pe reţelele de socializare. Măsurile par a fi concepute strict pentru a pedepsi profesioniştii cu înclinaţii mai conservatoare.

Peterson nu cedează. A dat in judecată Colegiului Psihologilor din Ontario

Potrivit publicaţiei New York Post, psihologul canadian de orientare conservatoare Jordan Peterson a lansat o acţiune în justiţie împotriva Colegiului Psihologilor din Ontario, după ce a declarat că organismul de conducere l-a ameninţat că îi va retrage licenţa de practică dacă nu va accepta să fie supus unei "reeducări" în social-media pentru comentariile sale făcute pe Twitter.

Peterson, în vârstă de 60 de ani, a depus o cerere de control judiciar la Ontario Divisional Court, a relatat miercuri Toronto Sun, psihologul clinician afirmând că va refuza să se conformeze cererilor organismului de reglementare.

CPO, care supraveghează psihologii practicanţi din Ontario pentru a proteja pacienţii de abateri profesionale, i-a impus lui Peterson să se supună unui "Program de educaţie continuă sau de remediere specific" obligatoriu pentru a-şi "revizui, reflecta şi ameliora [profesionalismul] în declaraţiile publice", potrivit unei liste lungi de cerinţe a colegiului, pe care Peterson a făcut-o cunoscută pe Twitter.

Renumitul profesor ar trebui să se întâlnească cu un psiholog în orele de coaching, pe care trebuie să le plătească, până când acesta va emite un raport final care să arate că preocupările lui Peterson au fost "ameliorate în mod corespunzător". CPO a ajuns la decizia sa pe 22 noiembrie, în urma unei anchete.

"Nu mă conformez. Nu mă supun reeducării. Nu recunosc că punctele mele de vedere - multe dintre ele, de altfel, au fost pe deplin justificate de faptele care au apărut de la depunerea plângerilor - au fost greşite sau neprofesionale.

Voi spune ceea ce am de spus şi voi lăsa lucrurile să se întâmple. Nu am făcut nimic pentru a-i compromite pe cei aflaţi în grija mea; dimpotrivă - mi-am servit toţi clienţii şi milioanele de oameni cu care comunic cât am putut de bine şi cu bună credinţă, şi asta e tot", a scris Jordan Peterson în National Post miercuri seara.

El s-a angajat că, "dacă va fi necesar" să participe la cursuri, va face publice toate detaliile despre ceea ce se predă acolo.

În iunie, Twitter a suspendat contul lui Peterson pentru o postare despre actorul transgender Elliot Page care a încălcat regulile platformei "împotriva comportamentului plin de ură".

"Îţi aminteşti când mândria era un păcat? Iar lui Ellen Page tocmai i s-au îndepărtat sânii de către un medic criminal", a scris Peterson pe Twitter.

Noul CEO al Twitter, Elon Musk, a restabilit contul lui Peterson în noiembrie, după ce Musk a preluat conducerea companiei.

Cu o lună înainte, Peterson a anunţat că se va retrage din social media după ce a fost criticat pentru că a răspuns la o postare pe Twitter la un articol din New York Post despre modelul plus-size al Sports Illustrated Yummi Nu, afirmând că "nu este frumoasă" şi că "nicio cantitate de toleranţă autoritară nu va schimba acest lucru".

În ianuarie, fostul cercetător de la Universitatea din Toronto a afirmat în cadrul podcastului "The Joe Rogan Experience" că a fi transgender este rezultatul unei "contagiuni sociale" şi similar cu "abuzul ritualic satanic" şi a sugerat că acceptarea comunităţii trans este un semn că "civilizaţia se prăbuşeşte".

În replică, criticii au denunţat din nou podcastul Rogan de la Spotify pentru că a "colportat o retorică anti-trans dăunătoare". CPO a citat apariţia podcastului în notificarea sa către Peterson.

De asemenea, Peterson a afirmat la National Post că a fost vizat pentru că a susţinut criticile liderului opoziţiei canadiene Pierre Poilievre referitoare la blocajele COVID-19, că i-a criticat pe premierul Justin Trudeau şi pe şeful său de cabinet Gerald Butts, pentru că a criticat un membru al consiliului din Ottawa şi pentru că a ironizat-o pe premierul neozeelandez Jacinda Ardern.

"Fiecare acuzaţie nu numai că este independentă de practica mea clinică, ci explicit politică - şi nu numai atât: este în mod clar explicit politică.

Fiecare lucru pentru care am fost condamnat la corecţie, tot ce am spus, este considerat insuficient de stânga din punct de vedere politic. Sunt pur şi simplu prea clasic liberal - sau, chiar mai impardonabil - conservator", a scris Peterson, un susţinător al libertăţii de exprimare.

Comitetul editorial al Wall Street Journal i-a luat apărarea lui Peterson pentru că "şi-a spus părerea" într-un articol de opinie publicat miercuri seara.

"Organismele profesionale ar trebui să se asigure că practicienii sunt competenţi, nu să impună ortodoxii politice sau să acţioneze ca o poliţie a limbajului în afara domeniului", a scris consiliul într-un articol dur.

Peterson, care se mândreşte cu peste 15 milioane de urmăritori pe platformele sale de socializare, a declarat pentru Toronto Sun că nu a avut niciodată plângeri împotriva sa până când a ajuns în centrul atenţiei internaţionale în 2016. El a spus că, de atunci, a fost nevoit să angajeze avocaţi pentru a se ocupa de plângerile colegiului.

"Am practicat timp de 20 de ani fără să fiu investigat, acest lucru a început abia când am devenit un personaj public proeminent", a declarat Peterson într-un interviu telefonic acordat miercuri dimineaţă publicaţiei.

El şi-a suspendat practica la clinica privată din 2017, când a spus că notorietatea sa a făcut imposibil din punct de vedere etic să continue.

Peterson i-a trimis o scrisoare lui Trudeau, pe care a publicat-o în National Post, cerându-i să analizeze organismele de reglementare ale guvernului.

"Nu sugerez şi nici măcar nu presupun că dumneavoastră sau oricare dintre persoanele asociate cu dumneavoastră au avut ceva de-a face în mod direct cu acest lucru.

Cu toate acestea, faptul că se întâmplă (şi că medicii şi avocaţii au devenit acum la fel de îngroziţi ca şi psihologii de propriile lor organisme de reglementare) este ceva ce s-a întâmplat cu siguranţă sub ochii dumneavoastră, ca o consecinţă a propriului dumneavoastră comportament şi a politicilor tot mai mult bazate pe constrângere şi ideologii pe care le-aţi promovat şi legiferat", a scris el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe