PSD cere Avocatului Poporului să conteste la CCR ordonanţa ce permite împuşcarea urşilor: Cîţu şi incompetenţii săi din Guvern trebuie relocaţi

Renate Weber
Renate Weber (Epoch Times România)

Partidul Social-Democrat a solicitat Avocatului Poporului să conteste la Curtea Constituţională ordonanţa de urgenţă anunţată de premierul Florin Cîţu privind metodele de intervenţie imediată pentru specia de urs brun.

“Voi sunteţi problema, nu urşii! OUG-ul ticălos adoptat azi de Guvernul Cîţu lasă urşii – simbolul României, în bătaia puştilor nemiloase ale vânătorilor de trofee! PSD solicită Avocatului Poporului să conteste la CCR această ordonanţă odioasă a Guvernului! Uciderea lui Arthur a fost doar începutul!

Decimarea în masă a urşilor bruni este de astăzi legiferată de Guvern! Înainte de a da practic drumul la împuşcarea la liber a urşilor, Guvernul ar fi trebuit să ia măsuri pentru ca animalele să nu mai ajungă în zonele locuite de oameni. Pentru că ursul nu merge la terasă, Cîţu! Şi nici nu e pasionat de petreceri wow!”, se arată într-un comunicat publicat pe pagina oficială de Facebook a PSD.

De asemenea, social-democraţii acuză Guvernul că a tăiat pădurile şi a distrus habitatul urşilor, fără să aloce bani pentru hrănirea acestora în pădure şi fără să protejeze “cu garduri electrice” zonele aflate în pericol.

“N-aţi făcut nimic, dar acum daţi liber la împuşcat! Fără milă, fără remuşcări şi fără nicio jenă! În contrapartidă, Cîţu şi toţi incompetenţii săi din Guvern ar trebui de urgenţă relocaţi! Au făcut destul rău României!”, a conchis partidul condus de Marcel Ciolacu.

Reamintim că, miercuri, premierul Florin Cîţu a anunţat, în cadrul unui briefing de presă, că Guvernul a aprobat prin ordonanţă de urgenţă metodele de intervenţie imediată pentru specia de urs brun.

“În şedinţa de guvern de astăzi a fost aprobată o ordonanţă de urgenţă cu privire la aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru specia de urs brun. (…) În şedinţa de guvern am transmis – în afară de această ordonanţă de urgenţă sau dincolo de acest act normativ – am transmis nevoia unei strategii prin care să controlăm populaţia de urşi. Această ordonanţă este o măsură care vine pentru a rezolva o problemă pe termen scurt, dar este responsabilitatea Ministerului Mediului să vină cu această strategie de control al populaţiei de urşi pe termen lung. Şi înţeleg de la domnul secretar de stat că avem deja un proiect [...] şi am putea avea această strategie implementată şi cu măsuri în cel mult un an de zile”, a declarat Florin Cîţu.

Ordonanţa de urgenţă a fost aspru criticată şi de Asociaţia Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor, care susţine că actul normativ care va permite împuşcarea urşilor intraţi în intravilanul localităţilor reglementează o procedură ambiguă, contradictorie, cvasi-inaplicabilă şi eminamente inutilă, care nu numai că nu salvează pe nimeni ci chiar îngreunează salvarea vieţii şi integrităţii corporale a persoanelor. Mai mult, actul normativ contravine Directivei Habitate” şi Deciziilor Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), încalcă principiul constituţional al securităţii juridice, este motivată precar şi absolut tendenţios. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne