Procurorul general al României: Nu este exclus să fie audiate Dăncilă şi Carmen Dan în dosarul "10 august"

Ministrul de Interne, Carmen Daniela Dan.
Ministrul de Interne, Carmen Daniela Dan. (Epoch Times România)

Procurorul general al României, Gabriela Scutea, a declarat, la Euronews România, că în urma unor plângeri formulate de anumite ONG-uri care au susţinut protestul din 10 august 2018, împotriva fostului ministru de Interne Carmen Dan, împotriva fostului prim-ministru al României Viorica Dăncilă, dar şi împotriva unor conducători ai unor partide politice aflate la guvernare, nu va fi exclusă o audiere.

"Există nişte limite în ceea ce priveşte comunicarea noastră publică. Rezultă, în mod clar, din poziţii adoptate din ONG-urile care i-au susţinut pe protestatari, cât şi a unor persoane individuale că au formulat plângeri împotriva fostului ministru de Interne, împotriva fostului prim-ministru al României, împotriva unor conducători ai unor partide politice aflate la guvernare, în perioada respectivă, împotriva prefectului Municipiului Bucureşti şi apoi mai există şi alte persoane cu funcţii de o importanţă mai redusă", a declarat Gabriela Scutea.

Aceste plângeri vor fi urmate de audieri sau reaudieri, mai subliniază procurorul general al României.

"Au fost efectuate anumite audieri în momentul în care cauza s-a aflat la DIICOT, dar nu suntem în momentul în care să fie persoane suspectate pentru infracţiunile care sunt reţinute autorilor principali, cei trei conducători din Jandarmeria Română şi secretarul de stat în MAI", a precizat Gabriela Scutea.

Reamintim că jandarmii au intervenit în forţă pe 10 august împotriva mulţimii din Piaţa Victoriei, lăsând în urmă sute de victime. Imaginile cu intervenţia brutală au făcut înconjurul internetului şi presei: nori de gaze, grenade lacrimogene, cartuşe cu piper, oameni alergând înnebuniţi, femei înlăcrimate şi vomitând, ambulanţe pline, tineri loviţi cu bastoane şi picioare în cap.

Represiunea cetăţenilor a început încă de după-amiază, jandarmii pulverizând frecvent gaze lacrimogene înspre cetăţeni paşnici, inclusiv în bătrâni, femei, fapt documentat de înregistrările video atât ale jurnaliştilor, cât şi ale participanţilor la protest. Pe seară, petardele şi grenadele lacrimogene au bubuit în aer şi în mulţime, tunul cu apă a fost pus pe mulţime iar în jurul orei 11 noaptea, forţele de ordine au evacuat la propriu Piaţa printr-un atac de o violenţă fără precedent.

Jandarmii au dat iama în mulţime, peste tot pluteau nori de gaze iritante, oameni au fost bătuţi deşi erau cu mâinile ridicate sau aşezaţi, lumea fugea înnebunită iar ambulanţele nu mai pridideau acordând îngrijiri. Sute de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale iar plângerile la Parchetul Militar au tot curs.

Epoch Times a înregistrat atunci numeroase mărturii ale victimelor: oameni gazaţi, bătuţi, insultaţi, agresaţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne