Procurorii germani redeschid anchetele legate de lagarele naziste

John Demjanjuk.
John Demjanjuk. (Johannes Simon / Getty Images)

Procurorii germani au redeschis dosarele a sute de garzi din fostele lagare naziste de exterminare, sub un precedent nou stabilit pentru condamnarea lui John Demjanjuk.

Demjanjuk, de origine ucraineana si care are acum 91 de ani, a lucrat ca gardian in lagarul de exterminare de la Sobibor, Polonia. In luna mai, el a fost condamnat la cinci ani de inchisoare pentru complicitate la asasinarea a peste 28.000 de oameni in lagar. Dupa condamnarea sa, el a fost eliberat in asteptarea recursului.

Verdictul impotriva lui Demjanjuk a creat un precedent, cand procurorii au reusit pentru prima data sa obtina o condamnare intr-un caz din epoca nazista, fara dovezi directe ca paratul a luat parte la o anumita crima. In luna iulie, procurorii bavarezi au deschis un nou caz impotriva lui Demjanjuk, spunand ca acesta este responsabil pentru moartea a aproape 5.000 de oameni in lagarul de concentrare Flossenbuerg in Germania.

Demjanjuk a negat orice rol in persecutia nazistilor impotriva evreilor. El a marturisit ca el a fost inrolat in armata sovietica in 1941 si mai tarziu a fost un prizonier german de razboi, fiind desemnat sa lucreze ca si gardian al lagarului.

Dupa razboi, Demjanjuk a devenit cetatean american si a petrecut zeci de ani lucrand ca mecanic inainte de a fi deportat in Germania in 2009 pentru a fi judecat.