Problema termoficării. Bolojan: Am luat măsuri dure câţiva ani, m-a înjurat lumea. Acum avem centrală aeroderivată şi cel mai mic preţ din România

Ilie Bolojan
Ilie Bolojan

Fostul primar din Oradea Ilie Bolojan, în prezent preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, a explicat la Digi24 cum vede problema cea mai stringentă cu care se confruntă acum bucureştenii - lipsa căldurii şi a apei calde - şi cum ar fi procedat dacă ar fi trebuit să dea orădenilor vestea că este o situaţie de durată, fără o rezolvare miraculoasă.

"Oraşele României au fost proiectate pe sistem de termoficare centralizată în perioada comunistă. Aceste reţele s-au dovedit după 20-30 de ani că nu sunt funcţionale, pentru că industria pe care îşi bazau rentabilitatea nu mai există. Centralele deveniseră energofage şi în mai mult de jumătate din marile oraşe din România a început debranşarea şi oamenii au trecut de la centralele mari la centralele de apartament. Acum, orice s-ar spune în Europa, sistemele centralizate sunt cele mai puţin poluante, pentru că producând energie, în cogenerare produc atât energie electrică, cât şi apă caldă, nu doar încălzesc apartamentele ca orice centrală care ar face acest lucru. Raţional ar fi, pe linia eficienţei energetice şi a reducerii poluării, să consolidăm sistemele centralizate de termoficare. Asta nu înseamnă că cei care au trecut la centralele de apartament nu se vor încălzi în continuare cu gaz", a afirmat Ilie Bolojan.

În opinia liderului liberal, problema pe care o avem în multe oraşe este că primăriile nu au atacat lucrurile care dor, dar care nu se văd.

"Spitalele nu se văd cât timp funcţionează. Când începi să ai nişte explozii, nişte incendii într-un spital, atunci se vede ce ai făcut în ultimii 10-15 ani. La termoficare, cât timp apa caldă funcţionează, n-o bagi în seamă, dar în momentul în care ai o temperatură afară de minus 10 grade şi se distruge o magistrală într-un cartier, rămân cvartale întregi de blocuri fără apă caldă şi căldură, atunci, sigur, mama primarului nu este lăudată, ci e înjurată destul de serios, şi el şi toţi cei responsabili", a explicat Ilie Bolojan.

Fuga primarilor de "măsuri dureroase" - o problemă majoră

Şeful CJ Bihor a subliniat că trebuie ieşit dintr-o zonă de confort decizional - şi aici nu există soluţii magice, ci există soluţii care înseamnă ani de zile de muncă şi de perseverenţă.

"Asta înseamnă câteva lucruri. În primul rând, trebuie aduse preţurile pe care le plăteşte populaţia la preţuri cât mai apropiate de preţurile de producţie şi de distribuţie, iar subvenţia economisită trebuie luată din zona de social şi dusă în investiţii în dezvoltare în reţea. Dacă ţii foarte mulţi bani în social, să ştiţi că socialul actual nu rezolvă socialul viitor. Dacă nu duci banii din termoficare să repari conductele, să le înlocuieşti, să modernizezi centrala termică, vei ajunge într-un timp de 5 ani, 3 ani, 2 ani - depinde de ce iarnă este şi cât de degradate sunt conductele - la spargeri în cascadă, la pierderi enorme şi vei ajunge pur şi simplu la un crash, la o cădere într-o iarnă, ceea ce va genera o criză socială enormă", a avertizat Ilie Bolojan.

Potrivit fostului edil din Oradea, oraşele mari, care n-au făcut nimic în acest sens, sunt predispuse la aşa ceva.

"Prin urmare, ceea ce am făcut eu a fost să iau nişte măsuri dureroase câţiva ani de zile, pentru care mi-am încasat suficiente înjurături, ca să aducem preţurile cât mai aproape de preţurile de piaţă, iar subvenţiile care n-au mai fost date să fie duse cofinanţare pentru înlocuirea centralei. La Oradea avem o centrală nouă aeroderivată, cu rentabilitate foarte mare, preţul de producţie cred că este cel mai mic din România. Aceste procese într-un mare oraş înseamnă ani de zile, 5 ani, 10 ani. Dacă le spunem oamenilor că dacă ne votează pe noi, de mâine va fi lapte şi miere, îi minţim. Din motive de competiţie politică, le spunem oamenilor ce vor să audă, dar este foarte riscant când ai şanse să câştigi. Autoritatea şi credibilitatea nu sunt o problemă electorală, ci înseamnă capacitatea de a executa, de a livra. Pe un om fără autoritate, fără respect, nu-l mai ascultă nimeni, de aceea e bine să nu-ţi pierzi autoritatea", a explicat Ilie Bolojan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne