Primarul din Tampa avertizează locuitorii care nu vor să plece din zonele ameninţate de uraganul Milton: "Veţi muri"

Imagine din satelit a uraganului Milton NOAA (NTD)
Jack Phillips
08.10.2024

Jane Castor, primarul din Tampa, Florida, a avertizat că persoanele care aleg să rămână în zonele aflate sub ordin de evacuare obligatorie din cauza ameninţării iminente reprezentate de uraganul Milton sunt în pericol să moară.

Uraganul Milton s-a intensificat luni până la o furtună de categoria 5, cu vânturi de peste 290 km/h şi o presiune centrală minimă de 897 de milibari. Furtuna a slăbit oarecum în timpul nopţii, potrivit Centrului Naţional pentru Uragane (NHC), care a emis marţi dimineaţă un aviz prin care confirmă că Milton este o furtună de categoria 4. Milton are în prezent vânturi de 230 km/h şi o valoare minimă a presiunii centrale de 929 millibars, a transmis NHC.

„Nu a mai fost niciodată una ca aceasta”, a declarat luni primarul Jane Castor pentru CNN, adăugând că oamenii care aleg să «reziste» în faţa uraganului Milton se vor confrunta cu o situaţie care le va pune viaţa în pericol.

Ea a avertizat apoi: „Dacă alegeţi să rămâneţi într-una dintre aceste zone de evacuare, veţi muri. Nimeni dintre cei care s-au născut şi au crescut în zona Tampa Bay nu a văzut vreodată aşa ceva”.

În ciuda slăbirii furtunii, NHC a declarat într-o intervenţie că aceasta îşi schimbă dimensiunile.

„Structura lui Milton s-a schimbat semnificativ peste noapte. Ochiul pinhole văzut ieri s-a umplut iar datele anterioare ale aeronavelor au arătat o structură dublă a peretelui ochiului”, a declarat NHC.

Imagini recente arată că acum are „un singur perete ocular mai mare” şi trece în prezent printr-un „ciclu de înlocuire a peretelui ocular”, care „sunt frecvente la uraganele puternice şi determină adesea fluctuaţia vânturilor de vârf”, provocând extinderea acestora, potrivit agenţiei.

Furtuna, cu toate acestea, va fi relativ mică în ciuda transformării, au declarat oficialii. Totuşi, se aşteaptă să îşi dubleze dimensiunea până când va ajunge în zona centrală a coastei Golfului din Florida, a adăugat NHC.

„Vânturile devastatoare, valurile de furtună care pun viaţa în pericol şi precipitaţiile abundente se vor extinde mult în afara conului prognozat. Merită subliniat faptul că aceasta este o situaţie foarte gravă, iar locuitorii din Florida ar trebui să urmeze îndeaproape ordinele oficialilor locali de gestionare a situaţiilor de urgenţă. Milton are potenţialul de a fi unul dintre cele mai distructive uragane înregistrate pentru vestul şi centrul Floridei”, potrivit analizei NHC.

Se aşteaptă în continuare ca furtuna să atingă pământul undeva în apropiere de Tampa miercuri seara ca un uragan major, ceea ce înseamnă o furtună de categoria 3 sau mai mare, arată modelele recente ale NHC. Avertizările de uragan şi furtună tropicală sunt încă în vigoare pentru o mare parte din coasta Golfului Florida, precum şi pentru coasta de est a Floridei, după ce Milton va trece prin stat, ieşind în Oceanul Atlantic.

Meteorologii au avertizat asupra unor posibile valuri de furtună de 2,5 până la 3,5 metri în Tampa Bay. Acesta este cel mai ridicat nivel prognozat vreodată pentru această locaţie şi aproape dublu faţă de nivelurile atinse în urmă cu două săptămâni în timpul furtunii Helene, a declarat purtătoarea de cuvânt a centrului pentru uragane, Maria Torres.

Furtuna ar putea provoca, de asemenea, inundaţii pe scară largă. Pentru partea continentală a Floridei şi pentru Keys au fost prognozate ploi de 5 până la 10 centimetri, iar în unele locuri se aşteaptă până la 38 centimetri.

Luni, biroul NHC din Tampa a declarat că furtuna ar putea fi cel mai puternic uragan care a lovit Tampa în mai mult de 100 de ani, referindu-se probabil la uraganul Tarpon Springs care a provocat devastare în 1921.

Până în prezent, au fost emise ordine de evacuare obligatorie în mai multe comitate, inclusiv mai multe zone din comitatele Clay, Citrus, Collier, Hernando, Hillsborough, Lee, Levy, Manatee, Pasco, Pinellas şi Volusia.

Marţi dimineaţă, guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, i-a asigurat pe locuitori că nu există o lipsă de combustibil, în ciuda rapoartelor despre cozi lungi la benzinăriile din stat.

„Nu există nicio lipsă de combustibil. Combustibilul continuă să ajungă în statul Florida”, a declarat el, adăugând că statul colaborează cu companiile de combustibil pentru a aduce produsul.

Administratorul Agenţiei Federale pentru Managementul Situaţiilor de Urgenţă, Deanne Criswell, a declarat reporterilor că agenţia sa îşi mută personalul şi proviziile înainte de Milton, rugând locuitorii să respecte ordinele de evacuare.

„Acesta este un uragan extrem de periculos. Am nevoie ca oamenii să asculte de oficialii locali pentru a ieşi din calea pericolului... oamenii nu trebuie să se mute departe. Trebuie doar să se deplaseze în interior”, a declarat Criswell marţi dimineaţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor