Preşedintele ucrainean anunţă că a descoperit o tentativă de lovitură de stat organizată de Rusia. Kremlinul neagă

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski (Saul Loeb /AFP/Getty Images)

Ucraina a acuzat Rusia că sprijină o nouă tentativă de lovitură de stat, care ar fi trebuit să aibă loc săptămâna viitoare, împotriva preşedintelui Volodimir Zelenski. Publicaţia The Hill a transmis, citând biroul preşedinţiei ucrainen, că „persoane, printre care ruşi şi ucraineni, au discutat despre planurile lor, menţionând numele lui Rinat Akhmetov, cel mai bogat om din ţară, ca unul dintre susţinătorii complotului”.

Pretinzând că are înregistrări audio drept dovadă, deşi nu a oferit alte dovezi, Zelenski a afirmat, în timpul unei conferinţe de presă vineri: „Avem provocări nu numai din partea Federaţiei Ruse şi o posibilă escaladare - avem provocări interne mari. Am primit informaţii că o lovitură de stat era organizată pe 1-2 decembrie."

„Avem înregistrări audio în care reprezentanţii Rusiei şi Rinat Akhmetov discută despre lovitura de stat”, a adăugat Zelenski. „Controlăm total graniţele şi suntem pe deplin pregătiţi pentru orice escaladare”, a subliniat el.

Afirmaţiile pe care le-a făcut în timpul conferinţei de presă s-au concentrat în mare parte pe rapoartele recente din mass-media occidentală conform cărora Rusia concentrează forţe în apropierea Ucrainei.

Rapoartele spun că aproximativ 92.000 de soldaţi ruşi au fost comasati în regiune, deşi Kremlinul a criticat afirmaţiile drept exagerări şi dezinformare, spunând că nu ar trebui să fie preocupate puterile străine atâta timp cât Rusia îşi poate antrena forţele militare în interiorul Rusiei.

Zelenski, care se află în mijlocul a ceea ce a fost numit o campanie de „dezoligarhizare”, l-a numit pe Akhmetov ca membru al complotului - Akhmetov este un magnat al cărbunelui şi al oţelului. Acesta ar fi negat implicarea sa în presupusa lovitură de stat.

Zelenski a spus că Akhmetov nu ar fi implicat direct în complot, dar că miliardarul ar fi „târât în ​​războiul împotriva Ucrainei”.

Zelenski a avertizat, ca parte a comentariilor sale, că „nu poţi lupta împotriva poporului tău şi a preşedintelui care a fost ales de cetăţenii Ucrainei”. Preşedintele ucrainean a recunoscut la un moment dat că tensiunile şi luptele din Donbas nu sunt, în acest moment, mai grave decât în primăvara trecută.

„Nu cred în lovituri de stat”, a adăugat Zelenski. „Nu sunt Ianukovici, nu voi fugi nicăieri”.

Anunţul descoperirii unei tentative iminente de lovitură de stat survine pe fondul unei presupuse consolidări militare a Rusiei, care ar ameninţa Ucraina cu o posibilă „invazie” (după cum sugerează presa internaţională), într-un moment de creştere a tensiunilor dintre UE şi Bielorusia în criza migranţilor - dosar care a implicat şi Rusia suspectată de a fi ajutat regimul de la Minsk.

Moscova a respins rapid acuzaţia, secretarul de presă al Kremlinului Dmitri Peskov afirmând că „Rusia nu a fost niciodată implicată în vreun fel într-un astfel de caz”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe