Preşedintele Microsoft depune mărturie în scandalul SolarWinds. Învinuieşte Rusia

.
. (pixabay)

Preşedintele Microsoft, Brad Smith, a declarat unei comisii a Senatului SUA că există dovezi substanţiale că o agenţie de informaţii rusă a fost implicată în atacul cibernetic masiv asupra companiei SolarWinds şi că nu există indicii care să incrimineze alţi suspecţi.

"Cred că putem spune acest lucru. În acest stadiu am văzut dovezi substanţiale care indică agenţia rusă de informaţii externe. Şi nu am găsit nicio dovadă care să ne conducă nicăieri altundeva", a spus Smith într-o mărturie adresată Comisiei pentru Informaţii a Senatului.

Oficialii americani au declarat că sunt de acord că hackerii ruşi sunt probabil în spatele unui atac cibernetic masiv care a vizat cel puţin nouă agenţii federale şi 17.000 de companii private. Suspecţii ar fi încorporat viruşi informatici în actualizările şi patch-urile SolarWinds - care au fost mai apoi distribuite pe mii de computere - pentru a pătrunde în reţele în căutarea datelor sensibile.

Rusia neagă acuzaţiile.

"Vom aştepta ca restul măsurilor oficiale să fie întreprinse de guvern şi de alţii. Dar nu există mult suspans în acest moment", a spus Smith.

Preşedintele şi CEO-ul companiei de securitate cibernetică CrowdStrike, George Kurtz, a fost de acord că nu există informaţii disponibile care să sugereze că suspiciunile împotriva Rusiei sunt incorecte.

"Suntem conştienţi de faptul că guvernul SUA a declarat că acest actor de ameninţare este probabil de origine rusă. Deşi în prezent nu putem confirma această constatare, nu avem informaţii care să sugereze că este incorectă", a spus el în timpul şedinţei din Senat.

Smith, a cărui companie a analizat atacul în detaliu, a estimat că cel puţin o mie de ingineri foarte calificaţi şi capabili au participat la atacul cibernetic.

„Nu am văzut acest tip de sofisticare, la o asemenea scară”, a spus el.

Smith a denunţat atacul ca fiind un „act de nesăbuinţă” fără discriminare „fără precedent”. El a cerut imputare şi tragerea la răspundere a vinovaţilor.

„Lumea se bazează pe actualizări corecte ale software-ului ... pentru orice. Pentru infrastructura fizică, pentru spitale, drumuri, aeroporturi, deoarece toate au infrastructură software. A strica, tulbura şi schimba acest proces este, după părerea mea, echivalent cu a distruge sistemul de sănătate. Supune la risc întreaga lume", a afirmat el.

Casa Albă a confirmat luni că va răspunde peste câteva săptămâni la atacul asupra companiei SolarWinds şi a produsului său Orion.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură