Predoiu, răspuns pentru Epoch Times: CSM a riscat mult cu decizia în cazul Danileţ, dar dacă acesta e noul nivel de exigenţă...

Marian Catalin Predoiu
Marian Catalin Predoiu (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
14.12.2021

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu (PNL), a reacţionat marţi, într-un răspuns pentru Epoch Times, după ce Secţia pentru judecători a CSM l-a exclus din magistratură pe judecătorul Cristi Danileţ pentru două filmuleţe postate pe Tik Tok, decizie care a stârnit un scandal monstru în societate.

Epoch Times a cerut poziţia ministrului Predoiu pe tema excluderii judecătorului Danileţ, judecător cunoscut pentru poziţiile sale critice în momente cheie pentru justiţie, ca de exemplu mutilarea Codurilor Penale şi a Legilor Justiţiei de către PSD.

Redacţia noastră a solicitat opinia ministrului Justiţiei şi asupra posibilelor consecinţe în plan internaţional, cum ar fi de exemplu problema ridicării MCV. Merită menţionat că USR a anunţat deja că va sesiza Comisia Europeană pe tema excluderii lui Danileţ, iar Iulian Bulai va ridica problema la întrunirea Comisiei de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Ce a răspuns Predoiu

"Acest caz este unul care a născut deja controverse şi dezbateri aprinse într-un context şi aşa inflamat de întârzierile şi blocajele agendei Justiţiei în 2021. Sunt conştient că aceste dezbateri vor fi exacerbate prin politizare, ceea ce va adânci şi mai mult 'faliile' de opinii din sistemul judiciar, fenomen care, la rândul său, va face şi mai dificilă sarcina Ministerului Justiţiei de a lucra şi coopera cu acest sistem pe teme sensibile.

CSM a riscat foarte mult cu această decizie, iar dacă acesta este noul nivel de exigenţă pe care doreşte să îl impună în sistemul judiciar la nivel de politică disciplinară, atunci el trebuie impus la modul general şi fără excepţii, pentru a nu crea favoritisme.

Pe fondul cauzei, atât timp cât ministrul nu are drept de vot în CSM în materie disciplinară, şi, pe de altă parte, având în vedere că domnul judecător Danileţ a declarat că va ataca decizia CSM în instanţă, până la pronunţarea unei decizii definitive, ministrul Justiţiei este obligat prin natura postului să se abţină de la orice comentarii care ar putea fi interpretate ca presiuni într-un sens sau altul asupra instanţei de judecată.

Este politica mea constantă de a nu comenta cazuri care se află sau se vor afla cu certitudine pe rolul instanţelor de judecată, aşa cum, repet, domnul judecător Danileţ a declarat public. Pe de altă parte, îmi rezerv dreptul de a face comentarii privind această decizie a CSM, după ce instanţa de judecată se va pronunţa definitiv".

* * *

Reamintim că judecătorul Cristi Danileţ a anunţat, luni seară, că a fost exclus din magistratură pentru două postări făcute pe Tik Tok: una în care tăia gardul verde şi alta în care curăţa o piscină. Motivul invocat pentru excluderea sa: "Conduită prin care se aduce atingere imaginii justiţiei". Judecătorul va contesta decizia. Detalii aici.

"S-a decis excluderea mea din magistratură de către Consiliul Superior al Magistraturii [CSM] pentru două filmuleţe publicate anul trecut pe tiktok: într-unul tai gardul viu de acasă, în celălalt curăţ o piscină. Nu am făcut atunci nicio afirmaţie în legătură cu justiţia şi imaginile nu au legătură cu profesia. Este fix viaţa mea privată pentru care nu înţeleg să dau socoteală nimănui", a afirmat Cristi Danileţ.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor