Povestea deloc măgulitoare a lui Trump despre Netanyahu stârneşte indignarea rivalilor republicani

Donald Trump, fotografie luată la închisoarea Fulton County, statul Georgia (Fulton County Sheriff's Office)
Epoch Times România
14.10.2023

Rivalii republicani ai fostului preşedinte american Donald Trump l-au atacat pe candidatul republican pentru că a relatat o poveste despre premierul israelian Benjamin Netanyahu care l-a pus într-o lumină negativă şi a sugerat că este "slab" într-un moment sensibil, relatează Zero Hedge.

S-a întâmplat miercuri seară, la un miting de campanie. Trump a povestit evenimentele şi orele care au precedat decizia sa de a-l ucide pe generalul iranian de rang înalt Qassem Soleimani într-un atac cu dronă în 2020 în faţa aeroportului din Bagdad.

Trump a spus unei mulţimi care aplauda că premierul israelian "ne-a dezamăgit", retrăgându-se în ultimul moment din participarea la operaţiunea secretă.

De asemenea, în această săptămână, Trump a declarat că liderii israelieni trebuie să "îşi intensifice jocul", deoarece Netanyahu "nu a fost pregătit" pentru raidul mortal de sâmbătă în sudul Israelului. El a mai spus că Hezbollah este "foarte inteligent", în timp ce a îndemnat în general Israelul să fie mai pregătit şi mai eficient. La un moment dat, el l-a numit pe ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, un "nesimţit".

Guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, principalul rival al lui Trump pentru nominalizarea republicană la preşedinţia din 2024, a criticat remarcile lui Trump, spunând: "Nu este momentul să ne atacăm aliatul".

DeSantis a recunoscut, de asemenea, că, deşi "există o mulţime de oameni cărora le plac în general politicile lui Trump", nu sunt "mari fani" ai comportamentului său, într-o aluzie la povestea despre moartea lui Soleimani.

Dar Chris Christie, aflat şi el în cursa pentru prezidenţialele americane din 2024, a fost cel care a ieşit şi mai mult la atac, numindu-l pe Trump "un prost".

"Doar un prost ar face astfel de comentarii. Doar un prost ar face comentarii care oferă ajutor şi confort adversarului Israelului în această situaţie, iar el le plasează întotdeauna în contextul său", a declarat fostul guvernator din New Jersey.

"Acesta este cineva căruia nu-i pasă de poporul american, nu-i pasă de poporul israelian, ci îi pasă de o singură persoană şi numai de o singură persoană: persoana pe care o vede în oglindă când se trezeşte dimineaţa", a continuat Christie.

"Ca partid republican, nu putem din nou să nominalizăm un prost ca acesta ca să fie candidatul nostru şi să-l aducem în apropierea preşedinţiei Statelor Unite".

Nici grupurile evreieşti nu au fost mulţumite. Ari Fleischer, fostul secretar de presă al Casei Albe, care face parte din consiliul de administraţie al Coaliţiei Evreieşti Republicane, a declarat că şi-ar dori ca Trump să "lase deocamdată la o parte nemulţumirile sale personale faţă de Bibi, oricare ar fi ele".

Jurnalistul Max Blumenthal şi-a oferit părerea cu privire la remarcile lui Trump, spunând: "Fiecare preşedinte american l-a urât pe Netanyahu, considerându-l un fanatic conspirator. Dar numai Trump a spus cu voce tare ceea ce Obama a fost auzit spunând fără să ştie că un microfon era activat şi ceea ce Clinton a spus în privat".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor