Polonia vrea să suspende temporar dreptul la azil. Motivul: Abuzurile din partea Rusiei şi Bielorusiei

Donald Tusk (Joe Klamar/AFP/Getty Images)
Redacţia
13.10.2024

Premierul polonez Donald Tusk a declarat sâmbătă că intenţionează să suspende temporar dreptul de azil, ca parte a unei noi politici privind migraţia, subliniind abuzurile din partea vecinul estic Bielorusia şi din partea Rusiei, potrivit AP News.

Donald Tusk a afirmat că „statul trebuie să recâştige 100% din controlul asupra persoanelor care intră şi ies din Polonia” iar o suspendare teritorială a dreptului de azil va face parte dintr-o strategie care va fi prezentată marţi la o reuniune a cabinetului, a raportat agenţia poloneză de ştiri PAP.

El nu a oferit detalii, dar a declarat la o convenţie a Coaliţiei sale civice că „vom reduce migraţia ilegală în Polonia la un nivel minim”.

Polonia s-a confruntat cu presiuni migratorii la graniţa sa cu Bielorusia încă din 2021. Guvernele poloneze succesive au acuzat Bielorusia şi Rusia că atrag migranţi din Orientul Mijlociu şi Africa acolo pentru a destabiliza Occidentul.

Tusk a subliniat presupusa utilizare abuzivă a dreptului la azil „de către Lukaşenko, de către Putin, de către contrabandişti şi traficanţi de persoane. Modul în care este utilizat acest drept de azil este în contradicţie exactă cu ideea de drept de azil”.

El a menţionat că va cere Uniunii Europene recunoaşterea deciziei privind dreptul la azil, a raportat PAP.

Comentariile lui Tusk au venit după ce ministrul de Externe Radek Sikorski a declarat joi că Polonia îşi va înăspri reglementările privind vizele, intensificând verificarea solicitanţilor. Această decizie a fost luată în urma unei anchete privind scandalul „bani pentru vize” din timpul guvernului precedent al ţării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor