Polonia sesizează Tribunalul de Arbitraj de la Stockholm în conflictul cu Gazprom

Logoul companiei ruse Gazprom.
Logoul companiei ruse Gazprom. (ALEXANDER NEMENOV / AFP / Getty Images)

Compania poloneză de gaz PGNiG a sesizat un tribunal de arbitraj din Suedia, din cauza impasului în discuţiile cu societatea rusă Gazprom, privind reducerea preţului gazului, scrie marţi cotidianul Kommersant.

Decizia PGNiG intervine după măsuri similare ale altor consumatori europeni de gaz, precum societatea italiană Edison şi cele germane RWE şi E.On, care au apelat la Tribunalul de Arbitraj de la Stockholm pentru decizii privind scăderi ale preţului gazului.

Până în prezent, numai Edison a avut succes, obţinând un discount de 200 de milioane de euro de la Gazprom.

Polonia cere din aprilie o formulă renegociată de calcul a preţului gazului rus. Formula folosită în prezent, introdusă în 2006, este legată de preţul internaţional al petrolului, care a crescut semnificativ între timp.

În baza contractului cu Gazprom, Polonia poate apela la tribunalul de arbitraj dacă părţile nu reuşesc să ajungă la un acord în termen de şase luni.

PGNiG a plătit 333 de dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaz rus în 2009, cu 40 de dolari mai mult decât companiile germane. În 2010, preţul a crescut la 65 de dolari.

Gazprom nu a comentat informaţiile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie