Polonia impune interdicţia UE pentru toate autoturismele înmatriculate în Rusia

Tăbliţă de înmatriculare rusească
Tăbliţă de înmatriculare rusească (Youtube - screenshot)

Începând de duminică, Polonia pune în aplicare interdicţia impusă de Uniunea Europeană tuturor autoturismelor înmatriculate în Rusia de a intra în ţara membră UE - aceasta fiind cea mai recentă dintr-o serie de sancţiuni impuse Rusiei ca pedeapsă pentru războiul pe care Vladimir Putin l-a lansat împotriva Ucrainei, informează Euronews.com.

Conform deciziei UE, autovehiculele înmatriculate în Federaţia Rusă nu mai au voie să intre pe teritoriul celor 27 de membri ai blocului comunitar.

"O maşină înmatriculată în Rusia nu are dreptul să intre în Polonia. Acesta este un alt element al sancţiunilor impuse Rusiei şi cetăţenilor săi în legătură cu războiul brutal din Ucraina, din cauza faptului că statul rus constituie astăzi o ameninţare la adresa securităţii internaţionale", a declarat, sâmbătă, ministrul polonez de Interne Mariusz Kaminski, anunţând interdicţia care a intrat în vigoare câteva ore mai târziu, la miezul nopţii.

Măsura vine la doar câteva zile după ce statele baltice învecinate, Lituania, Letonia şi Estonia, au interzis intrarea pe teritoriul lor a vehiculelor cu numere de înmatriculare ruseşti - o măsură comună în conformitate cu o interpretare recentă a sancţiunilor UE împotriva Moscovei.

Polonia şi statele baltice se numără printre cei mai vocali critici europeni ai Rusiei şi ai preşedintelui Vladimir Putin.

Marţi, Dmitri Medvedev, şeful adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, prezidat de preşedintele Vladimir Putin, a denunţat măsura Comisiei Europene ca fiind rasistă. El a sugerat că Moscova ar putea riposta prin suspendarea legăturilor diplomatice cu UE şi rechemarea diplomaţilor săi de la Bruxelles.

Polonia are o frontieră terestră comună cu teritoriul rusesc Kaliningrad, care este o exclavă separată de Rusia continentală. Agenţia Poliţiei de Frontieră a declarat că interdicţia va fi aceeaşi indiferent de graniţa pe care vehiculele vor încerca să o treacă.

Pe lângă Kaliningrad, Polonia are la graniţele sale estice Bielorusia şi Ucraina. În rest, se învecinează cu aliaţii din UE şi NATO, Germania, Slovacia, Cehia şi Lituania, unde nu există controale la frontieră.

Site-ul web al Gărzii de Frontieră a precizat că maşinile cu marcaj rusesc "vor fi returnate în ţara non-UE din care provin, indiferent dacă este vorba de Rusia sau de o altă ţară. Astfel de acţiuni vor fi efectuate chiar dacă şoferul maşinii nu este cetăţean al Federaţiei Ruse".