Poliţia din Bruxelles intervine pentru a închide adunarea dreptei conservatoare a lui Farage şi Orbán

Politicianul britanic Nigel Farage
Politicianul britanic Nigel Farage (Getty Images)

Poliţia din Bruxelles a luat măsuri, marţi, pentru a închide o reuniune a elitei de extremă dreapta din Europa, la care urma să participe şi liderul ungar Viktor Orban şi politicianul britanic Nigel Farage, relatează POLITICO.

Concret, la Conferinţa Naţională a Conservatorilor unde Orban şi Farage urmau să ţină câte un discurs, forţele de ordine au sosit după două ore de la începerea evenimentului la sala Claridge, în apropiere de Cartierul European, pentru a-i informa pe organizatori că evenimentul va fi suspendat.

"Autorităţile au decis să închidă evenimentul din cauza posibilităţii de dezordine publică", i-a spus un ofiţer de poliţie unuia dintre organizatori. Jandarmii coborâseră deja obloanele la locul unde Farage, arhitectul Brexitului, urma să ţină un discurs de deschidere la ora 11.00.

Când a urcat pe scenă, în timp ce drama continua să se desfăşoare în afara sălii, Farage a criticat autorităţile de la Bruxelles ca fiind "pur şi simplu monstruoase" pentru că au încercat să anuleze evenimentul.

"Ştiam că nu voi fi binevenit înapoi la Bruxelles", s-a supărat fostul europarlamentar.

Campionul Brexitului nu a fost singurul care a criticat dur birocraţia oraşului.

"Este cu adevărat ceva desprins dintr-o dictatură de tinichea", a declarat Frank Füredi, unul dintre organizatorii de la think tank-ul de dreapta MCC, care co-sponsorizează evenimentul.

"Încearcă să folosească un motiv tehnic pentru a face un punct de vedere politic. I-au spus proprietarului că, dacă nu va fi închisă, vor tăia curentul electric", a adăugat el.

La puţin peste o oră după prima sosire, poliţia s-a întors în jurul orei 12:45 pentru a înmâna un ordin oficial organizatorului local al evenimentului, Anthony Gilland, şef de personal al MCC. Poliţia i-a acordat 15 minute pentru a citi şi semna documentul de trei pagini.

"Unul dintre motivele care ne-au fost date, nu este singurul motiv, este că va avea loc o contramanifestaţie în această după-amiază, în jurul orei 17.00, iar ideea este că Poliţia nu este capabilă să protejeze libertatea de exprimare la acest eveniment", a declarat el.

Spaţiul pentru evenimente de la Claridge era deja al treilea loc de desfăşurare a conferinţei, după ce primul spaţiu - Concert Noble - i-a refuzat sub presiunea primarului socialist al Bruxelles-ului, Philippe Close, iar primarul liberal din Etterbeek a făcut presiuni asupra hotelului de lux Sofitel pentru a-l anula la a doua încercare.

Emir Kir, primarul din Saint-Josse-ten-Noode, unde se află Claridge, a declarat anterior prin e-mail că va "lua imediat măsuri pentru a interzice" evenimentul.

Farage a adus un omagiu proprietarului Claridge, numindu-l "un tunisian curajos" care a ţinut piept "bătăuşilor" care vor să închidă conferinţa.

Poliţia le-a spus organizatorilor că există riscul ca protestatarii să provoace dezordine civilă la locul de desfăşurare a conferinţei în cursul după-amiezii. Gilland le-a spus poliţiştilor că vor contesta decizia primarului în instanţă pentru a menţine evenimentul în desfăşurare.

Printre ceilalţi participanţi programaţi la eveniment s-au numărat şi favoriţii extremei drepte Suella Braverman, fost ministru de Interne al Regatului Unit, şi Eric Zemmour, un reprezentat înflăcărat al extremei dreapte care a candidat pentru funcţia de preşedinte al Franţei în 2022.

Conferinţa NatCon este organizată de Fundaţia Edmund Burke, un think tank de dreapta.

"Am înţeles că Poliţia este foarte, foarte dornică să închidă acest eveniment. Dacă au de gând să îl închidă, o pot face cu mine fiind pe scenă", a menţionat Farage în încheiere.

Publicul a aplaudat şi a strigat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe