PNL vrea ca nevaccinaţii testaţi pozitiv, pe banii statului, să-şi plătească singuri spitalizarea. Reacţia lui Zegrean

Augustin Zegrean
Augustin Zegrean (Epoch Times România)

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale Augustin Zegrean a afirmat marţi, într-o declaraţie pentru Epoch Times, că amendamentul depus de PNL pe tema legii certificatului verde care prevede că persoanele testate pozitiv pe banii statului, care necesită spitalizare pentru tratamentul anti-COVID, vor trebui să achite cheltuielile de spitalizare este neconstituţional.

"Cum să îşi plătească spitalizarea dacă au asigurare? Cei care au făcut un astfel de amendament nu ştiu, trăiesc în altă lume... Românii care lucrează sau care sunt pensionari cam toţi plătesc la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Dacă se îmbolnăvesc şi ajung la spital, îi tratează gratuit. Cum să plătească?", a declarat Augustin Zegrean.

Fostul şef CCR a explicat că, potrivit Constituţiei, statul trebuie să asigure sănătatea publicului.

"Da, deci nu se poate lucrul acesta. Pentru că oamenii au asigurare de sănătate şi toţi beneficiază de sănătate gratuită în baza asigurării", a reiterat Augustin Zegrean.

Întrebat dacă un asemenea amendament ar trece de controlul de constituţionalitate, în contextul în care Parlamentul decide totuşi să îl adopte, fostul preşedinte CCR a răspuns fără echivoc: "Niciodată!"

Reamintim că proiectul de lege care ar condiţiona accesul la locul de muncă de prezentarea Certificatului Verde a suferit mai multe modificări.

Astfel, s-a decis ca angajaţii de la privat şi de la stat să beneficieze de câte 10 teste Covid gratuite pentru intrarea la locul de muncă, însă doar pentru 30 de zile. De asemenea, alt amendament promovat de PNL prevede că "persoanele care sunt testate pozitiv şi necesită spitalizare pentru tratamentul anti COVID achită cheltuielile de spitalizare."