Petrolier iranian încarcă ţiţei din Venezuela în timp ce SUA ameninţă cu sechestrul

Petrolier în apropierea portului Bandar Abbas, sudul Iranului
Petrolier în apropierea portului Bandar Abbas, sudul Iranului (Captură Foto)

Luna trecută, autorităţile americane au confiscat ţiţei iranian aflat la bordul a patru tancuri petroliere în drum spre Venezuela şi le-au redirecţionat către Houston pentru presupuse operaţiuni legate de încălcarea sancţiunilor impuse celor două ţări.

În ciuda acestui incident şi a mai multor ameninţări ale Washingtonului de a opri comerţul bilateral în creştere între „statele necinstite”, Reuters a citat o sursă internă a companiei şi documente susţinând că regia ţiţeiului venezuelean, PDVSA, pregăteşte o vânzare de 2 milioane de barili de ţiţei brut către Iran. Conform Reuters, ţiţeiul va fi vândut undeva în Asia.

Reuters relatează că „un tanc petrolier foarte mare sub pavilion iranian a sosit în principalul port petrolier din Venezuela, José, transportând în această lună 2,1 milioane de barili de condensat iranian pentru a fi utilizat ca diluant pentru producţia de petrol extra greu din Venezuela, conform documentelor companiei”. Nava intenţionează să livreze acum produsul venezuelean în străinătate, sfidând sancţiunile SUA.

Potrivit Reuters, petrolierul iranian ar fi încercat să-şi ascundă operaţiunile: tancul, deţinut şi administrat de National Iranian Tanker Company (NITC), a făcut întreaga călătorie din Orientul Mijlociu până la terminalul PDVSA cu transponderul oprit şi a rămas offline în timp ce se afla în apele venezuelene, conform datelor de urmărire ale Refinitiv Eikon.

Deocamdată nu se ştie când intenţionează să plece, dar SUA au ameninţat că vor efectua noi operaţiuni de sechestrare a petrolului şi combustibilului în largul mării, asemănătoare cu cele care au avut loc în august.

Reuters menţionează că „Trei tancuri iraniene - Fortune, Faxon şi Forest - traversează, de asemenea, Oceanul Atlantic în drum spre Venezuela, potrivit datelor Eikon, transportând ţiţei pentru a uşura o penurie acută care a generat cozi imense la staţiile de alimentare pe întreg teritoriul Venezuelei".