Peste 20 de paturi stau goale la ATI în Spitalul Foişor pentru că managerul refuză să îl transforme în unitate Covid

.
. (Libertatea.ro - screenshot)

În contextul în care la nivel naţional autorităţile au anunţat că nu mai există nici măcar un pat liber în Secţiile de Terapie Intensivă pentru pacienţii Covid, Spitalul Foişor din Capitală dispune de 24 de paturi, dintre care 22 au ventilatoare, iar 16 sunt libere. Mai mult, personalul sanitar de aici afirmă că, practic, spitalul este aproape gol, numărul pacienţilor internaţi – non-covid – fiind extrem de mic, informează Libertatea.ro.

Medicii de la unitatea spitalicească menţionată afirmă că şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, ar vrea să-l implice în frontul COVID, însă managerul Stoica ar fi transmis că instalaţia de oxigen nu face faţă.

„Spitalul Foişor dispune de o Secţie de Terapie Intensivă (ATI) de înaltă tehnologie. În secţia de terapie intensivă toţi pacienţii vor fi monitorizaţi şi video, cu ajutorul unui sistem de camere video montate deasupra fiecărui pat”, se arată pe site-ul propriu al instituţiei medicale.

Potrivit sursei citate, Spitalul Foişor a fost inclus, în martie 2021, pe lista spitalelor COVID, dar Cristian Ioan Stoica, manager al spitalului încă din 1997, a refuzat, acesta trimiţând o scrisoare către ministerul Sănătăţii în care argumenta de ce unitatea spitalicească pe care o conduce nu poate deveni spital pentru pacienţii Covid.

„Criteriile menţionate NU sunt îndeplinite de Spitalul clinic de Ortopedie Traumatologie şi TBC Osteoarticular Foişor, fiind obligaţi să vă atenţionăm de acest context de neconformitate pentru a evita concluzii provocatoare de malpraxis”, se arată în scrisoarea amintită.

Pe 10 aprilie, spitalul avea să fie evacuat, pacienţii fiind literalmente scoşi în stradă.

Viceprimarul (USR) Bucureştiului Horia Tomescu, singurul oficial care a răspuns întrebărilor puse de Libertatea.ro, a precizat că Spitalul Foişor se află în subordinea Primăriei Capitalei.

„Foişor are două paturi de ATI rezervate pentru pacienţii COVID, doar pentru urgenţele interne. Adică dacă vreun pacient de la ei are COVID, să fie trecut acolo. […] În privinţa Spitalului Foişor, e regretabil, însă există puterea legală a forului condus de Raed Arafat de a decide, nu poate să facă oricine ce doreşte cu spitalele publice. Orgoliile personale sau alte lucruri mărunte nu au ce căuta într-o situaţie ca aceasta. Adică Primăria se gândeşte să ofere spaţii într-un spital din containere, ceea ce e foarte periculos, asta e opinia mea şi am comunicat-o primarului general Nicuşor Dan, dar o secţie ATI stă goală într-un spital”, a declarat viceprimarul.

Articolul complet aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne