Percheziţii de amploare în Bucureşti şi 5 judeţe. Infractorii ar fi păgubit zeci de bănci şi companii de stat din România şi Spania

(Facebook)

Procurorii DIICOT efectuează, miercuri dimineaţă, descinderi în Capitală şi cinci judeţe într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, format din peste 300 de persoane, specializat în săvârşirea de fraude informatice, înşelăciune şi spălare de bani. Grupul este bănuit că ar fi înşelat zeci de bănci şi companii de stat din România şi din străinătate, în special din Spania, relatează Digi24.

La cele 17 percheziţii participă şi Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră şi Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR).

Potrivit unor comunicate IGPR şi DIICOT, membrii grupului infracţional induceau în eroare angajaţii unor autorităţi publice din România şi din străinătate, în special din Spania, instituţii publice sau instituţii de interes public cu privire la schimbarea contului bancar în care urmau a fi efectuate plăţile aferente unor facturi neachitate, emise de către furnizorii acestora. După încasarea sumelor, acestea erau transferate în alte conturi controlate de grupare, iar mai apoi extrase prin intermediul unor "săgeţi".

Totodată, în această cauză se fac cercetări şi pentru spălare de bani, suma vizată s-ar ridica la peste 7 milioane de euro.