PAS: Votăm în Parlament rectificările la buget dacă se alocă ajutoare pentru HoReCa, agricultură şi procurarea a 500 mii de teste

Partidul Acţiune şi Solidaritate din R. Moldova
Partidul Acţiune şi Solidaritate din R. Moldova (facebook.com/PAS)

Deputaţii din fracţiunea Partidului Acţiune şi Solidaritate au cerut, luni, Guvernului să-şi retragă proiectele prin care şi-a asumat răspunderea şi să le înregistreze pentru a fi examinate prin procedură parlamentară. „Nu este corect ca Dodon şi Guvernul lui să insiste să deconecteze Parlamentul de la modificarea Legii bugetului.”

În cadrul unei conferinţe de presă, parlamentarii au reiterat că sunt gata să voteze modificările la buget, cu condiţia completării acestuia cu următoarele prevederi: alocarea a 150 milioane lei pentru susţinerea companiilor HoReCa, 300 milioane de lei pentru compensarea pierderilor din agricultură datorate calamităţilor naturale şi resurse suficiente pentru procurarea a 500 mii teste.

Astfel, PAS a solicitat Guvernului de la Chişinău să includă în buget programe de susţinere a sectorului HoReCa precum subvenţionarea salariilor în proporţie de 75% din salariul de bază, timp de 3 luni, pentru angajaţii companiilor din acest sector care şi-au întrerupt activitatea în timpul stării de urgenţă. „150 milioane de lei ar oferi ajutor real la aproape 13.000 de angajaţi din domeniu.”

De asemenea, oferirea de către stat a foilor turistice pe teritoriul Republicii Moldova lucrătorilor medicali, altor lucrători din prima linie şi asigurarea posibilităţii agenţilor economici de a pune la dispoziţie angajaţilor astfel de foi turistice.

Pentru compensarea pierderilor suferite de agricultori, PAS a propus alocarea a cel puţin 300 milioane lei, mărimea despăgubirilor fiind calculată în funcţie de valoarea pierderilor raportate de fiecare agent economic în parte.

PAS a mai anunţat că va susţine propunerea de alocare a surselor financiare pentru salarizarea medicilor, dar consideră că este la fel de important să se aloce suficienţi bani şi pentru un program cuprinzător de testare la nivel naţional. “Insistăm ca Guvernul să aloce bani pentru procurarea a cel puţin 500 de mii de teste. Aceasta înseamnă circa 5000 de teste pe zi, adică dublarea numărului de teste făcute la moment.”

La şedinţa Parlamentului stabilită pentru luni, 6 iulie, s-au prezentat doar 50 de deputaţi din PSRM, PDM şi deputatul independent Alexandr Oleinic, minimul necesar de parlamentari pentru a asigura cvorumul fiind 51. La şedinţă a fost prezent şi premierul Ion Chicu, care trebuia să prezinte patru proiecte de legi pe care Guvernul şi-a asumat răspunderea. Opoziţia nu participă la şedinţe, cerând ca proiectele asumate de Guvern să fie adoptate prin procedură parlamentară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe