Parlamentul de la Chişinău a modificat Legea cetăţeniei pentru a exclude vulnerabilităţile în adresa securităţii statului, provocate de războiul din Ucraina

(gov.md)
Maria Maevschi
17.06.2024

Procedura de recunoaştere a cetăţeniei Republicii Moldova va fi mai sigură, după ce în legislaţie au fost incluse reguli mai stricte, care urmăresc scopul de a exclude vulnerabilităţile şi riscurile în adresa securităţii statului şi a ordinii publice. În acest sens, Parlamentul de la Chişinău a votat în a doua lectură un proiect de modificare a Legii cetăţeniei Republicii Moldova.

Documentul a fost elaborat de către deputatul din Fracţiunea „Partidul Acţiune şi Solidaritate” Igor Chiriac, iar prevederile sunt necesare în contextul riscurilor provocate de agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei.

Mai exact, în ultimii doi ani, s-a înregistrat o majorare a numărului de aplicanţi pentru obţinerea cetăţeniei Republicii Moldova, dintre care 70 % aparţin persoanelor din Federaţia Rusă, iar 20 % – din Ucraina.

Mai mult decât atât, autorităţile au identificat şi numeroase tentative de dobândire prin fraudă a cetăţeniei Republicii Moldova, în baza documentelor de provenienţă necunoscută prezentate de către solicitanţi.

Pentru a preveni acest lucru, deputatul PAS Igor Chiriac a propus o serie de modificări la Legea cetăţeniei Republicii Moldova. Astfel, nu toate persoanele născute şi domiciliate pe teritoriul Republicii Moldova, care nu deţin cetăţenia altor state şi solicită recunoaşterea cetăţeniei ţării noastre o vor primi.

Excepţia vizează persoanele care, în perioada de examinare a cererii, execută sau au de executat pedeapsa penală privativă de libertate în temeiul sentinţei instanţei de judecată, au antecedente penale nestinse sau se află sub urmărire penală, se arată în comunicatul de presă a Legislativului.

Cererile depuse de aceste persoane vor fi respinse, la fel ca şi cererile de determinare a apartenenţei la cetăţenia Republicii Moldova sau de recunoaştere în calitate de cetăţeni moldoveni care vor conţine informaţii false sau vor tăinui date pertinente.

În acest context, s-a propus introducerea obligativităţii coordonării acestor cereri cu Serviciul de Informaţii şi Securitate. Deputatul Igor Chiriac a mai propus extinderea termenului de examinare a cererilor cu încă şase luni.

Modificările legislative vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial, iar cererile aflate atunci în curs de soluţionare vor fi examinate în conformitate cu noile reglementări operate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor